Már vizsgálja a kormányhivatal, épülhet-e kerítés az ukrán-magyar határon

agrarszektor.hu
Vizsgálja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal, van-e lehetőség elektromos és úgynevezett szagkerítés létesítésére az ukrán-magyar határon az afrikai sertéspestis magyarországi bejutásának megakadályozása érdekében. A kerítéssel a sertéstermelők szerint a vírust terjesztő vaddisznókat lehetne távol tartani. Az agrártárca ugyanakkor arra nem lát lehetőséget, hogy a sertéspestis-fenyegetettség miatt az egész országot körbekerítsük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bognár Lajos országos főállatorvos utasítására a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal vizsgálja, van-e lehetőség elektromos és szagkerítés létesítésére az ukrán-magyar határon annak érdekében, hogy a fertőzött ukrajnai vaddisznóállományok vándorlását meg lehessen akadályozni - közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az elektromos és a szagkerítést cseh példa szerint lehetne kiépíteni. (Szagkerítést úgy alakítanak ki, hogy bizonyos távolságonként karókat szúrnak a földbe, majd azokra vadriasztó szerrel átitatott rongyokat helyeznek).

A helyzet azért veszélyes, mert Ukrajnában már a magyar határ közeli területeken is többször kimutatták a sertéspestis nem csak vaddisznókban, hanem haszonállatokban is. Ugyanakkor Magyarországon a betegség még soha nem fordult elő, ezért az agrártárca szerint az nem indokolt és nem is lehetséges, hogy a sertéspestis-fenyegettség miatt az egész országot körbekerítsük, bár például Romániában és Szlovákiában is kimutattak sertéspestises eseteket.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a múlt héten megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége vetette fel, hogy a sertéspestis behurcolásának megakadályozására kerítést kellene építeni az ukrán-magyar határon. Nagyon komoly negatív gazdasági következményei lehetnek ugyanis annak, ha a vírus nálunk is megjelenik. Egyes becslések szerint a várható értékesítési tilalmak és korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30-35 százaléka - 1,2 millió sertés - is eladhatatlanná válna, ezért belföldi túltermelés lépne fel, amely jelentős árcsökkenéshez és durva piaci zavarokhoz vezetne.

Ukrajnában a legnagyobb gondot az okozza, hogy a 3 milliós ottani sertésállomány nagy részét - 2 millió állatot - háztáji sertéstermelők tartják, ez pedig azt jelenti, hogy egy-egy portán átlagosan csak egy-két sertés található. A termelés szétaprózottsága miatt ukrán szakértők szerint a sertéstartást nem tudják hatékonyan ellenőrizni, és ez az oka annak, hogy a szomszédos országban a vaddisznókhoz képest sokkal több pestises háztáji sertést regisztráltak, holott a fertőzések elsődleges forrásai nyilvánvalóan vaddisznók lehettek. A fertőzések fő gócpontja észak-kelet Ukrajnában található. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?