Felújított laboratórium a fenyegető sertéspestis ellen

agrarszektor.hu
Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma. A labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki. A felújított laboratóriumban sokkal rövidebb idő alatt elkészül az eredmény, így például hamar kiderülhet, hogy a határról érkező elhullott állatok hordoznak-e valamilyen betegségeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

110 millió forintból újította fel a Nébih debreceni laboratóiumát, ahol új molekuláris biológiai részleget alakítottak ki. A felújított laboratórumban a minta beérkezésétől a vizsgálati eredmény kinyomtatásáig mintegy öt óra telik el. Az élelmiszerfelügyeleti díj 10 százalékát kötelezően fejlesztésre fordítják, ami az épületek korszerűsítése mellett a műszerek beszerzését is lehetővé teszi - közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára.

A megújult debreceni laboratórium a legnagyobb kockázatúnak ítélt ukrán és román határ melletti területekről beérkező mintáknál 24-36 órára rövidíti le a vaddisznó kilövése, vagy az elhullott állat megtalálása és a vizsgálati eredmény kiadása közti időt. Így hozzájárulhat ahhoz, hogy fel lehessen tartóztatni a betegségeket - így a most Ukrajna felől fenyegető sertéspestist - az országhatároknál.

A hivatal laboratóriumaiban 2016-ben összesen 65 ezer vizsgálati megrendelést iktattak, ebből 19 ezret Debrecenben. Ez csaknem egymillió minta vizsgálatát jelentette. Debrecenben mintegy 250 ezer mintából 500-550 ezer vizsgálati eredmény született tavaly - közölte Abonyi Tamás, a Nébih állategészségügyi diagnosztikai igazgatóságának vezetője.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?