Mitől pusztult el Dolly, a klónozott birka?

MTI
Dolly, a 2003-ban elpusztult klónbirka korai ízületi gyulladását kutatók szerint nem az okozta, hogy klónozással jött világra. E következtetésre az állat csontvázának ismételt vizsgálatával jutottak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dolly 1996 júliusában született az első emlősként, amelyet egy felnőtt állat testi sejtjének klónozásával sikerült világra hozni. A klónjuhot életében mindvégig szoros megfigyelés alatt tartották, hogy kiderüljön, nem okoz-e egészségügyi problémát az, hogy nem természetes úton fogant. Azt is vizsgálták, nem mutatja-e korai öregedés jeleit - számolt be róla a BBC.

Dollynak korán végtagpanaszai támadtak, majd hatévesen el kellett altatni egy tüdőgyulladás miatt. Tavaly, a klónbirka születése után húsz évvel a tudósok 13 klónozott birkát vizsgáltak meg. Az állatok 6-9 évesek voltak, ami emberi korban számítva 60-70 évnek felel meg.

Közülük négy állat ugyanabból a sejtsorból származott, mint Dolly, tehát ugyanazokkal a génekkel rendelkezett. A Nottinghami Egyetem kutatói megállapították, hogy a klónozott birkák is egészségesek maradhatnak időskorukig, nem kell feltétlenül Dolly sorsára jutniuk.

A birkák rendszerint 8-10 évet érnek meg háziállatként és vadon is. A kutatók most ismét tanulmányozni kezdték Dolly csontvázát is, és egy új röntgenvizsgálat szerint Dolly csontozata nem mutatott eltérést a hasonló korú klónozott és egészséges birkákétól.

A csontízületi gyulladás ugyanolyan valószínűséggel fordult elő a természetes úton született juhoknál és az egészséges klónozott juhoknál is. A kutatók szerint tehát alaptalanok azok az aggodalmak, hogy a klónozás miatt alakult ki korai ízületi gyulladás Dollynál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?