Kapkodtak ezért a magyar állatért az olaszok: most alig veszik

Kapkodtak ezért a magyar állatért az olaszok: most alig veszik

agrarszektor.hu
Jóval kevesebb bárány került idén Magyarországról Olaszországra, amely amúgy a legnagyobb exportpiacnak számít. A szakértők szerint a csökkenést részben az olaszoknál tapasztalható fogyasztói szokások változása okozza. Egyébként az uniós 1,9 kilogrammos átlagfogyasztástól elmaradva, Magyarországon mindössze 33-38 deka az egy főre jutó éves birkahúsfogyasztás, így a magyar juhtenyésztők számára az exportpiacok az elsődlegesek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021 első hat hónapjában a magyar élőbárány-export mennyiségben 15 százalékkal, 4 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor az értéke 6 százalékkal, 7 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint - írja a Világgazdaság. A kivitel visszaesésében meghatározó volt, hogy az exportból 65 százalékkal részesedő Olaszországba 23 százalékkal kevesebb bárány került, ezzel szemben a Németországba irányuló export 17 százalékkal emelkedett. A szakértők szerint az olasz export csökkenését részben az ottani fogyasztói szokások változása okozza, hiszen míg korábban az ünnepekre jellemzően egész bárányt vásároltak, most már csak egy-egy részt vásárolnak. Az élőbárány-import mennyisége 79 százalékkal csökkent 2022 első öt hónapjában az előző évihez képest, ugyanakkor ez csak 28 tonnával jelentett kevesebbet. A legtöbb élő bárány Franciaországból származott. 

Az árakat tekintve Magyarországon a könnyű és a nehéz bárány termelői ára 2022 január-júniusában 14, illetve 16 százalékkal emelkedett 2021 azonos hónapjainak átlagárához viszonyítva. A könnyű bárány átlagára így 1459, a nehéz bárányé pedig 1386 forint volt az első hat hónapban. Az Európai Uniót nézve a könnyű bárány ára a szezonális hatásoknak megfelelően alakult az év első huszonkilenc hetében, 10 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, míg a nehéz bárány ára 9 százalékkal emelkedett ugyanekkor. Magyarország legnagyobb exportpiacán, Olaszországban a könnyű bárány ára 10 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?