Ellepik a vaddisznók a főváros környékét

agrarszektor.hu
Száznál is több vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a főváros környéki erdőkben az elmúlt egy évben. Az állatokat távolabbi erdőkbe szállítják, de a befogás kutatási célokat is szolgál, mivel több állatot nyomkövetővel látnak el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A főváros melletti erdőterületen működő Pilisi Parkerdő Zrt. vaddisznó-befogási programjában újabb öt állatot szállítottak el az egyik kihelyezett eszközből a napokban, így ezzel már száz fölé emelkedett a befogott állatok száma az elmúlt egy évben - derül ki a cég közleményéből. Az állatorvosok bevonásával kidolgozott módszer célja, hogy a lakott területhez közeli erdőkben csökkenteni lehessen a rendkívül jól alkalmazkodó vadfaj létszámát.

A befogás nyár végétől kezdődően, főleg a téli időszakban eredményes, amikor már önállóan mozognak a tapasztalatlanabb, fiatal állatok, amelyeket télen a szűkebb táplálékkínálat miatt könnyebb a befogóba csalogatni - mondta Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdőgondnoka.

A befogott példányokat a fővárostól és a lakott területtől távol lévő erdőségekben engedik szabadon, legtöbbször a Gödöllői-dombságban vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben.

A befogás kutatási célokat is szolgál. A napokban egy újabb egyedet jelöltek meg GPS-nyomkövető nyakörvvel, amelynek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy

létezik egy olyan vaddisznó populáció, amely már nem hagyja el a belterületet, mivel megfelelő mennyiségű vizet és táplálékot, továbbá elegendő búvóhelyet is talál a házak között.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?