Új alapanyag a szója kiváltására - A Bunge minden állatfajra gondolt

agrarszektor.hu
A Bunge Zrt. szeptemberben átadott üzemében olyan - a GMO-mentes termelésben is felhasználható - termékek előállításába kezdett, amelyek itthon és külföldön is képesek árban és minőségben is felvenni a versenyt az import szójadarával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel minden állatfajnak (hasznosítási iránynak és korcsoportnak) más-más a fehérje- és rostigénye, ezért a Bunge arra is ügyelt, hogy a napraforgóolaj gyártása során keletkező napraforgódarából a kérődzők, illetve a monogasztrikus jószágok számára is rendelkezésre álljon megfelelő összetételű takarmány-alapanyag. Így a takarmányozásban mindig az ideális rost-, és fehérje-összetételű termékhez nyúlhatnak az állattartók.

Hazai fehérjeforrás
A magyarországi olajosnövény-feldolgozás során extrahált napraforgódarából képződik a legtöbb. Ez - a szójával ellentétben - nem tartalmaz antinutritív anyagokat. A jellemzően 17-19%-os rosttartalmú termék fehérjetartalma eddig 35-36% -ot ért el. A végtermék lizinben valamennyivel szegényebb, metionin szintje viszont magasabb, mint a szójadaráé. A hagyományos feldolgozás során a napraforgó héja éles, szilánkos állagot vesz fel, és a magas rosttartalom korlátozza egyes állatfajok esetében a felhasználhatóságát. A Bunge Zrt. új eljárása ezt küszöböli ki, míg a napraforgódara értékes paraméterei megmaradnak, így a szójadara hatékony alternatívájává válik.

A Sunpro termékek beltartalmi értékeit hazai és nemzetközi kutatási eredmények figyelembevételével alakították ki, hasznosulásukat etetési és emészthetőségi kísérletekben vizsgálták. A termékcsalád magasabb fehérjetartalmú tagja 46 százaléknyi fehérjét tartalmaz (Sunpro46), így alkalmas a szójadara helyettesítésére, elsősorban baromfi-, sertés- és haltápokban. Az alacsonyabb fehérjetartalmú Sunpro20 pedig a kérődző állatok takarmányozásában értékesül optimálisan.

Azoknak, akik az állatokra, a környezetre és fogyasztói igényekre is gondolnak

A Sunpro46 tulajdonságai az import szójadarával összevetve:

  • Az aminosav-garnitúrát tekintve a Sunpro46-nak magasabb a metionin- és valamivel alacsonyabb a lizintartalma, mint a szójadarának, de ez az esszenciális aminosav - a takarmánykeverők által megszokott módon - kiegészíthető.
  • A napraforgó a szójával ellentétben nem tartalmaz antinutritív (az emésztést gátló) anyagokat, így hőkezelésére nincs szükség.
  • Ami a forradalmi változás: a Sunpro46 és a szójadara között rost- és fehérjetartalomban nincs jelentős különbség. Ehhez arra volt szükség, hogy a napraforgódarában található héjmaradványokat jelentős mértékben eltávolítsák. A keletkező termék teljes mértékben homogén, látható héjmaradványok, szilánkok nem találhatók benne.
  • Elérhető por, illetve granulált formában is, így a takarmánykeverők igényeihez alakítható a fizikai formája.
  • A Sunpro üzem közvetlen összeköttetésben van az olajosmag-feldolgozó gyáregységgel, így egy tökéletesen zárt rendszert képez a magtól a végtermékig. A vevői igényeknek megfelelő ütemben, frissen állítják elő a terméket.

Az etetési kísérletek tanúsága szerint a magas fehérjetartalmú Sunpro valamennyi gazdasági állatfaj takarmányadagjában szerepeltethető, az extrahált szójadara helyettesítésére kiválóan alkalmas. "A broilercsikék takarmányaiban az extrahált szójadara jelentős mértékű helyettesítése Sunpro46-tal a szójadara-alapú takarmánnyal megegyező hatékonyságot mutatott. A termék szerepeltetése a receptúrákban előnyös a vemhes és a szoptató kocák takarmányozásában, továbbá a nagy genetikai potenciállal rendelkező, korszerű hízósertés-hibridek esetében is" - állítja dr. Tóth Tamás, a Kaposvári Egyetem Takarmányozástani Intézeti Tanszékének docense.

Ilyen a Sunpro46

"A Sunpro20 viszonylag nagy nyersfehérje-tartalmú N-forrás a baktériumok számára. Az elvégzett üzemi etetési kísérletek eredményei alapján kedvező hatású a tehenek tejtermelésére. Ennek hátterében a nagy rosttartalom és a metioninban gazdag aminosav-garnitúra, valamint a bendőben le nem bomló fehérjehányad (UDP) (dg=0,65) állhat" - folytatja a takarmányozási szakember. Hozzáteszi: mivel a termék 40% nyersrostot és 20% nyersfehérjét tartalmaz, így ideális összetevője lehet a nyulak napi takarmányadagjának is. A hízónyulakkal végzett kísérletekben megállapították, hogy a Sunpro20 a 20%-os bekeverési arány eléréséig javította a főbb összetevők (szárazanyag, szervesanyag, nyersfehérje, nyerszsír) látszólagos emészthetőségét.

A termékcsoport kialakításával nem egy újabb tömegáru kerül a piacra, hanem egy speciális igényeket kiszolgáló, magas hozzáadott értékű fehérjeforrás, amely a GMO-mentes termelésben is felhasználható"

 - magyaráz a Bunge Zrt. vezérigazgatója, Wojciech Jachimczyk. A vállalat tisztában van azzal, hogy a hazai állattartók árérzékenyek - ahogy a hazai fogyasztók is -, ezért ügyeltek arra, hogy a Sunpro termékek versenyképesek maradjanak az importált szójadarával.

"Ezekkel a takarmányalkotókkal elsősorban olyan vevőkört céloztunk meg, amelyik termékeivel a prémium szegmensben működik. Ide tartoznak azok, akik GMO-mentes termékeket állítanak elő, de egyre nagyobb jelentőséggel bír a fenntarthatóság, az ökológiai lábnyom kérdése, az alapanyagok nyomon követhetősége és a takarmánybiztonság is. Ezekre az igényekre lehet tökéletes válasz a Sunpro termékcsalád" - mutat rá Wojciech Jachimczyk. A Bunge Zrt. annak is tudatában van, hogy a haszonállatok takarmányozásban egy-egy alapanyagváltás mennyire nehézkes folyamat, hiszen a felhasználóknak minden kétséget kizárólag meg kell győződniük az új alapanyag előnyeiről. Ehhez készek az eddigi takarmányozási kísérletek eredményeit az érdeklődők rendelkezésre bocsátani, és szaktanácsadókkal segítik az átállást.

Elindult a gyártás

"Azt látjuk, hogy a napraforgó Magyarországon stabilan, jó hozamokkal, versenyképesen termeszthető. A gazdáknak kedvük is lesz a termesztéséhez, hiszen a hazai feldolgozóipar biztos piacot jelent számukra. Így biztosítva látjuk a beszállítói és a vásárlói kört is az új termékek számára.

A martfűi beruházással végeredményben mindenki nyer: a takarmánytól a kész hústermékig garantáltan génmódosítás-mentes, hazai élelmiszerekkel gazdagodhat az ország"

- mutat rá a cégvezető, hozzátéve, hogy a martfűi üzem megfelel a legszigorúbb hazai és nemzetközi takarmány- és élelmiszeripari szabványoknak, valamint számos minőségbiztosítási és fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkezik .

(A cikk a Bunge Zrt. támogatásával készült.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?