Az egész unióban betiltanák a ketreces állattartást

agrarszektor.hu
Betiltaná a haszonállatok ketrecben tartását egy polgári kezdeményezés az Európai Unióban (EU). Ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel, a szervezőknek egy éves alatt legalább egymillió aláírást kell összegyűjteniük. Egy felmérés szerint tíz EU-s állampolgárból kilenc fontosnak tartja a haszonállatok jólétét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Súlyos egészségügyi és jóléti problémákat okoz egyes vélemények szerint az ipari állattenyésztésben alkalmazott ketrecek használata, ahol összezsúfolva nevelik a haszonállatokat - írja a www.euractiv.com. A ketrecben tartás betiltására a mai helyzet ellen tiltakozók az Európai Bizottsághoz nemrég új polgári kezdeményezést juttattak el, amelyet "End the Cage Age"-nek neveztek el. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia kiemelten foglalkozik a hazai állattenyésztés támogatási és fejlesztési lehetőségeivel, illetve a több ágazatot is kritikusan érintő állattegészségügyi helyzettel. Ha első kézből szeretne tájékozódni a legfontosabb információkról, ne hagyja ki a siófoki kétnapos Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A kezdeményezés célja, hogy a ketreces állattartást tiltsák be egész Európában. A szervezők szerint az ipari méretű állattenyésztés káros hatással van a környezetre, az állatok jólétére és a kistermelők megélhetésére is. 

Az "End the Cage Age" kezdeményezést népszerűsíteni kívánják az uniós tagállamokban, mert a következő egy évben több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel. Amint azt a legfrissebb, állatjólétről szóló közvélemény-kutatás is kimutatta, tíz uniós polgárból több mint kilenc fontosnak tartja a tenyésztett állatok jólétét - érvelnek a szervezők.

Állattenyésztési vélemények szerint ugyanakkor az uniós szabályozás ma is komoly előírásokat tartalmaz az állatok jólétére vonatkozóan. A baromfitermelésben például olyan feljavított ketreceket kell alkalmazni, amelyek a korábbiaknál sokkal jobban szolgálják az állatok kényelmét. A tagállamok - így Magyarország is - állatjóléti támogatásokat is nyújthatnak a gazdálkodóknak, ha fokozottan betartják az állatjóléti követelményeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?