Influenzabiztos csirkék állíthatják meg a rettegett járványt

MTI
Influenzával szemben teljesen ellenálló génszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak brit kutatók. Az első "influenzabiztos" csibe már idén ki fog kelni, az elképzelés pedig az, hogy a vírusnak ellenálló szárnyasállománnyal megállítható lesz a következő nagy emberi influenzajárvány. A kutatók szerint ugyanakkor a módszer előtt álló legnagyobb akadályt az jelentheti, hogy a baromfitenyésztők tartanak majd attól, mit szól a közvélemény.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Járványügyi szakértők az egyik legnagyobb veszélynek az emberi influenzajárványt tartják - írja a Reuters. Az utolsó nagy, 2009-10-es H1N1-kitörés világszerte mintegy félmillió áldozatot követelt. A szakértők legnagyobb félelme az, hogy a vírus egy halálos törzse a vadon élő madarakról a háziszárnyasok közvetítésével az emberre is képes lesz átugrani, majd olyan mutációt létrehozni, amely cseppfertőzéssel könnyen terjed emberről emberre. Így ha sikerül megakadályozni, hogy a vad madaraktól elkapják a háziszárnyasok a vírust, akkor a gyökereinél állíthatják meg a következő világjárványt.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai influenzának ellenálló génszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak. A szárnyasok DNS-ét a molekuláris ollónak nevezett CRISPR technológiával módosították, és eltávolították egyes részeit annak a fehérjének, amelyik szoros kapcsolatban van a vírussal, ezzel pedig teljesen ellenállóvá tették az állatokat. Az elképzelés az, hogy a vírusnak ellenálló szárnyasállománnyal "ütközőzónát" hoznak létre a vadon élő madarak és az emberek között. Az első génszerkesztett csibe idén fog kikelni az egyetem egyik intézetében.

Ugyanez a kutatócsoport a Nature tudományos lap egy 2016-os számában tette közzé, hogy talált egy gént - ANP32 - a csirkében, amely az influenzafertőzést lehetővé tevő fehérje működését irányítja. Laboratóriumi tesztekben olyan sejteket használtak, amelyekből hiányzott a gén, és azt találták, hogy nem lehet őket influenzával megfertőzni. A kutatók elmondása szerint úgy szerkesztik az "influenzabiztos" csirke DNS-ét, hogy a szóban forgó fehérjének csak egy részét változtatják meg, a csirke többi génje ugyanakkor pontosan ugyanaz marad, mint előtte. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy a módszer előtt álló legnagyobb akadály az lehet, hogy a baromfitenyésztők tartanak attól, mit szól a közvélemény a génszerkesztett csirkékhez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?