Zseniális: csirkék segítségével termelnek koronavírus-ellenanyagot a magyar kutatók

Zseniális: csirkék segítségével termelnek koronavírus-ellenanyagot a magyar kutatók

agrarszektor.hu
Csirkékkel termeltetnek koronavírus-ellenanyagot a pécsi virológusok és egy mohácsi cég. A projektben IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, aztán a tojásokból kivonják azt. A kutatást Jakab Ferenc virológus vezeti, a kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai is részt vesznek a mohácsi Prophyl Kft. kutatásfejlesztési projektjében, melyben tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a Covid-19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot - írja a HVG. A mohácsi cég egyik fő profilja, hogy gyógyszeripari alapanyagként úgynevezett SPF-tojásokat állít elő. Az elnevezés a specifikus kórokozóktól mentes (Specific Pathogen Free) jelölést takarja, a tyúkokat ugyanis szigorú rend szerint, a külvilágtól elizolált körülmények között tartják. Az SPF-tojásokat a programban vakcinatojásként használják, melyeket többek között oltóanyagok előállítására használnak fel humán-, illetve állatgyógyászati gyógyszergyártók. Most ezt a tudást és technikát használnák fel ellenanyag előállításra.

A projektben IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, mindezt úgy, hogy különféle kombinációkban oltanak be koronavírus-fehérjével - specifikus kórokozóktól mentes - csirkéket. Az oltást követően nemcsak az állatok vérében, hanem a tojásaikban is megjelenik a specifikus IgY ellenanyag, mely megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából.

A pécsi virológusok többek között az ellenőrző vizsgálatokban és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek. A madarak zárt körülmények közötti tartása, oltása és a mintavételek a vállalkozás speciális telephelyén történik, a vér-, illetve tojásminták tesztelése azonban már a pécsi kutatóközpontban. Itt azt vizsgálják a kutatók Jakab Ferenc virológus professzor vezetésével, hogy megtalálható-e az említett IgY típusú, SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyag és az valóban semlegesíti-e a vírust. Az egyetem szerint ezek a kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak, így hamarosan - várhatóan szeptemberben - megkezdődhetnek az állatkísérletek is. A jelenleg fejlesztés alatt álló koronavírus elleni hatóanyag a tervek szerint nem vakcinaként kerülne alkalmazásra, mégis a betegség megelőzését szolgálhatná azáltal, hogy lokálisan alkalmazható készítményként (például orrspray formájában) a nyálkahártyára juttatva helyileg semlegesíthetné a vírust, így több órán keresztül védhetne majd a fertőzéstől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?