Ezért pusztulnak a ragadozó emlősök: 85 százalékukban ott a méreg!

agrarszektor.hu
A kaliforniai peszticideket engedélyező hatóság 11 vadvédelmet érintő vizsgálat után arra a következtetésre jutott, hogy a puma, vörös hiúz és a már védett státuszú halásznyest állomány 85%-ából véralvadásgátló rágcsálóirtók mutathatók ki. Magyarországon az elsőgenerációs készítmények veszélyeztetik az állományt. Cikkünk a greenfo.hu írása alapján készült.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mezőgazdasági területeken, de a házunk körül is védekezünk a rágcsálók ellen, ehhez a vegyigyárak a különféle véralvadásgátlókat kínálnak. Ilyenek az Egyesült Államokban a brodifakum, a bromadiolon, a difenakum és a difetialon, amelyek a második generációs véralvadásgátlókhoz sorolhatók. A problémát látva 2014-ben a fenti négy hatóanyag használatát jelentősen megszigorították, de ebbe a rendelkezésbe sajnálatos módon nem kerültek be az első generációs véralvadásgátlók (warfarin, klórfacinon és difacinon). (Megjegyezzük: Magyaroszágon a leggyakrabban alkalmazott, eseti engedéllyel felhasználható készítmény a Redentin, melynek hatóanyaga a klórfacinon - agrárszektor.hu.)


A legjelentősebb probléma a brodifakum hatóanyaggal volt, amely az elhullott állatok 80-100%-ból kimutatható volt. Ennek a hatóanyagnak a májban való lebomlási félideje 4-12 hónap. Az elsőgenerációs véralvadásgátlók májban való lebomlása sokkal gyorsabb (felezési idő: 2-26 nap), ennek ellenére az elhullott állatok 5-50%-ban mutatták ki ezeket is. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) 2014-es ülésén valamennyi véralvadásgátló rágcsálóirtót súlyos kritikával illette. Hazánkban a mezőgazdaságban a mezeipocok-irtásban való felhasználásuk jelentős. A véralvadásgátlók mellékhatásait illetően nálunk

  • hüllők közül a siklók;
  • madarak közül az ölyvek (pl. egerészölyv), kányák (pl. barna kánya, vörös kánya), vércsék (pl. vörös vércse) és baglyok (pl. fülesbagoly, macskabagoly, gyöngybagoly);
  • emlősök közül a menyét, nyest, borz, róka és aranysakál, de lakott terület közelségében a macska és kutya is érintett lehet.

A klórfacinon hatóanyagú Redentin 75 RB-nek 2008. január 31-ig volt mezei pocok elleni védekezésre felhasználási engedélye hazánkban. A Nébih 2009-től szükséghelyzeti engedélyeket ad ki a készítmény használatára. Csak 2016-ig 4.300 tonna Redentin 75 RB csalétket engedett forgalomba hozni. (Megjegyezzük: A rágcsálóirtásra gázképző anyagokat is be lehet vetni - foszfor-hidrogént, ként -, de ezek is mérgezőek a melegvérű állatokra. Megnyugtató és hatékony kémiai megoldás nem létezik. A pocoktanyaként funkcionáló lucernások terjedésével csak romlott a helyzet. A fekete föld hagyása és a ragadozó madarak óvása, T-fák kihelyezése javíthat a helyzeten - agrárszektor.hu)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?