Vaj: már a harmadik évet kezdi magasan az ára

Agrárszektor
Az év közepéhez mérten a szokásos módon alacsonyabb ilyenkor a vaj ára, de ez csak átmeneti megkönnyebbülést hoz a fogyasztói oldalon. Harmadik éve tart ez a rally, és úgy tűnik, 2019 sem hozza el a fordulatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német Aldiban már 1,65 euró (525 forint) a 250 grammos vaj ára, az előző hónapohoz képest 20 eurócenttel csökkent egy kilogramm értéke, így most 4,50 eurónál jár. Tavaly ilyenkor azonban 1,30 eurót zuhant a vaj kilónkénti ára - jelenti a bajor tejtermelők szövetsége.

Az áresés természtes jelenség az évnek ebben a szakában, azonban nem tudom a fogyasztókat sok jóval biztatni"

 - mondja Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Az uniós vajár 1,4 százalékot emelkedett januárban decemberhez képest, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 2 százalékkal magasabb. A most érzékelhető árenyhülés csak átmeneti jelenség. Már két éve tart a vaj árának szárnyalása, és nem úgy fest, hogy ez az év hozza el a fordulatot. Ennek oka részben klimatikus, részben kereskedelem-politikai.

Európában tavaly olyan aszály volt, ami tönkretette a takarmánybázist, így az állatok ellátáshoz szükséges szálastakarmány és abrak is kevesebb a szükségesnél, ami az év első felében még masszívan ki fog hatni a tejtermelésre. Eközben Európában gyakorlatilag elfogytott az intervenciós soványtejpor-készlet, amiben a kínai megrendelések játszották a főszerepet.

Az öreg kontinens tavaly 10 százalékkal növelte soványtejpor-kiszállítását az ázsai országba. Ennek hátterében az USA és Kína vámháborúja áll.

A két nagyhatalom közötti kereskedelmi feszültségből egyértelműen Új-Zéland dés Európa profitált" - magyaráz a szakember. Hozzáteszi: a soványtejpor és a sajt exportja továbbra is erőteljes Európában, nem csoda, hogy a tejfehérje ára is emelkedni kezdett és közelíti a tejzsírét. Mindez azt jelenti, hogy a tej továbbra is értékes alapanyag marad, különösen annak tükrében, hogy a csökkenő európai tejtermeléssel szemben egy növekvő világpiaci igény áll.

"Míg 2010 és 2016 között kilónként 3300 eurót ért Németországban a vaj, addig 2017-ben 5270 eurót, 2018-ban pedig 5136 eurót fizettek érte. A január mindig áreséssel indul. 2017-ben ilyenkor 4200 euróba került egy tonna vaj, 2018-ban pedig 4100 euróba. Nem ígér sok jót, hogy 2019 januárja 4470 eurós tonnánkénti árral indult..." - sorolja a számokat Harcz Zoltán.

Tehát harmadik éve kezd magasan a vaj ára, és egyelőre nem tudjuk megmondani, mikor fordul a kocka.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?