Kevesebb brazil csirke fogja nyomni a piacot

agrarszektor.hu
Nem volt jó évük tavaly a brazil csirkéseknek, ami 2019-re is rányomja a bélyegét. Az előrejelzések szerint a csirkehús nemzetközi piacán nehézségekkel küzdő brazilok idén kevesebb brojlert fognak előállítani, és új piacok felé is nyitnak, miután Európa és Szaúd-Arábia túl "finnyásnak" bizonyult.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly a brazil csirkehústermelők számos nem várt nehézséggel szembesültek. A tehergépkocsi-vezetők sztrájkja megbénította a baromfi- és sertés-szállításokat, 1 milliárd dolláros kárt okozva az országnak, ehhez jött még Kína (antidömping vámok), az Európai Unió és Szaúd-Arábia exportkorlátozása (minőségi kifogások). A csirkehús exportmennyisége bő 4 millió tonnát tett ki, ami 5,2 százalékkal múlta alul a 2017. évi eredményt. A termelési költségek 70 százalékát kitevő takarmányozás is drágult, illetve drágulhat idén is. 2018-ban a csirkehús-előállítás költsége 15 százalékkal emelkedett, ebből 3 százalékkal részesült  a naposcsibe árának növekedése, a többi a gabonafélék és a szójabab drágulására vezethető vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET
A brazil csirkehústermelés 2019-ben a korábbi 13,9-ről 13,6 millió tonnára csökkenhet az USDA előrejelzése szerint. Ugyanakkor a 2019-ben becsült 2,5 százalékos gazdasági növekedés és a stabil, 4 százalékos inflációs ráta valószínűleg javítja a fogyasztói jövedelmet, ami a csirkehús belföldi keresletének fellendülését hozhatja. A baromfihús belföldi ára ráadásul nagyon versenyképes is a bőséges kínálat miatt. Emellett a takarmányköltségek 2019-ben várhatóan kevesbé fognak növekedni, mint tavaly.

Brazília idén új kereskedelmi partnereket keres Dél-Korea, Chile és Mexikó területén, és Kína részéről is nagyobb keresletre számít, így baromfiexportja várhatóan enyhén növekedni tud 2019-ben is (+1,3%). Szaúd-Arábia és az Európai Unió részéről azonban továbbra is visszafogott lesz az érdeklődéás a brazil hús iránt, ami fejtörést okoz az ottani exportőröknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?