Európa hústermelése megszenvedte a tavalyi aszályt - csak a spanyolok örülnek

agrarszektor.hu
Drágább takarmány, romló piaci feltételek és gyatrább reprodukciós mutatók jellemezték Európa marha- és sertésszektorát a tavalyi évben. A marhaállomány például olyan mértékben zsugorodott, mint utoljára 2010-ben. Spanyolország azonban kifejezetten jól került ki a helyzetből: mindkét állatfajból növelni tudta kibocsátását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1,3 millió marha hiányzik Európában

Az Észak-Európát sújtó tavalyi aszály visszavetette a takarmánynövények termelését, az emelkedő takarmányozási költségek pedig csökkentték a marhatartás jövedelmezőségét. Ez pedig az állomány zsugorodásához vezetett Európában. Az általános trend alól kivételt képez Írország és Lengyelország tejelőtehén-állománya és a spanyol marhaexport. Mivel a kivágások száma erőteljesen nőtt, ez a marhahúskészletek felhalmozódásával járt, amit az importpiacokon - noha az kvótákkal szabáyozott - egészen jól le tudott vezetni Európa.


Összesen másfél százalékkal csökkent idén januárban az unió teljes marhaállománya a tavaly ilyenkori adathoz képest, ezen belül a tejelőtehenek száma esett leginkább: 1,6 százalékkal

23,3 millió egyedről 22,9 millió egyedre. A húshasznú anyatehén-állomány csökkenése csak 0,8 százalék volt (12,3 millióról 12,2 millióra). A kivágások száma 2018 első 11 hónapjában 1,7 százalékkal nőtt, holott az már 2018-ban is 1,5 százalékkal magasabb szinten mozgott, mint 2017-ben. A folyamat eredményeként 2018-ban mintegy 1,3 millió egyeddel csökkent az unió marhaállománya, ami a legnagyobb esés 2010 óta. Idén várhatóan lassul a vágási ütem, de így is a marhaállomány 0,9 millió egyedes zsugorodására van kilátás az USDA szerint.

3 százalékkal kevesebb kocával kezdjük az évet

A sertésszektor is emelkedő takarmányárakkal szembesült 2018-ban, valamint a sertéspestis is folyamatosan nyomás alatt tartja. 2018 nyarától csökken Kína sertéshús iránti igénye is (az ottani fokozott kivágások miatt, amit szintén a sertéspestis indított el). Nem kedvezett a termelési kedvnek a viszonylag alacsony malac- és vágósertésár sem, mivel így a malacelőállító és hizlaló termelők jövedelme is csökkent. Az USA-ból érkező rekord nagyságú szójaszállítmány és az Ukrajnából importált kukorica  enyhítette a takarmányhiányt Európában, de a kivágások magas szintje miatt így is rekordgyanús a tavalyi sertéshústermelés az unióban. A készletekkel együtt az exportmennyiség minden bizonnyal súrolni fogja a 2016-ban beállított csúcsértéket.


A forró nyár leginkább az unió nagy sertéselőállítóit sújtotta: Lengyelországot, Németországot, Hollandiát, Belgiumot és Dániát.

A 2018-as év még nagylétszámú és reproduktív kocaállománnyal, valamint jó piaci kondíciókkal (erős kínai kereslettel) indult. 2018 nyarára azonban elromlott a helyzet: emelkedtek a takarmányköltségek, csökkent a malacok ára, amin csak rontott, hogy a forróságban kevesebb is született belőlük. (Az egy kocára jutó malacszám 2000-ben még 16 volt, most pedig 22-nél jár, azaz évente 2 százalékkal emelkedik. Ezért 2018-ra 22,2  malacot vártak egy kocától, ami nem valósult meg.)

Egész Európát tekintve 3 százalékkal kevesebb kocával kezdjük az idei évet, mint a tavalyit (11,8 millió vs. 12,1 millió egyed). A legnagyobb zsugorodást Lengyelországban jegyezték fel (-164 ezer koca), illetve Hollandiában (-96 ezer koca) és Németországban (-72 ezer koca). Szignifikáns emelkedést produkált azonban Spanyolország (+47 ezer koca). 2019-ben a tavalyinál jobb időjárási kondíciók várhatók. A kocák reprodukciós rátája javulni fog, és az állomány gyors regenerálódására számítanak az elemzők. A malacok száma különösen Spanyolországban emelkedhet, de jelentősebb növekedést várnak Magyarországon, Bulgáriában és Görögországban is. További létszámcsökkenést valószínűsítenek Lengyelországban, Németországban és Hollandiában.

Spanyolroszág profitált a tavalyi helyzetből

Az USA és Kína közötti vámháborúnak két nagy nyertese van: Brazília és Spanyolország. Utóbbi jelenleg az EU legnagyobb sertéshúsexportőre (szorosan követi Németország), és újabban Mexikóra és Dél-Amerikára koncentrál. Mexikó ugyanis tavaly - válaszul az USA acél- és alumínium termékekre kivetett büntetővámjaira - 350 ezer tonna sertéshúsra vámmentes kvótát nyitott. A spanyol sertés ezért idén is növekvő mennyiségben fog érkezni az amerikai kontinensre, méghozzá magasan feldolgozott, értékes áru formájában. Például Serrano sonkából Mexikó számít a spanyolok legnagyobb, EU-n kívüli vásárlójának.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?