Újabb invázió közeleg: ez a poloskáknál is durvább lesz

agrarszektor.hu
Évről évre egyre enyhébbek a telek, ami több rovarnak is kedvez, a szokatlanul meleg téli hónapok miatt ugyanis több kártevő mellett a darazsak többsége is átvészeli az egyre kevésbé hideg évszakot. Habár többen fellélegeztek, hogy a szamurájdarázs megjelenésével vége a poloskainváziónak, a szakemberek most egy újabbtól, a darazsakétól tartanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rég volt annyira enyhe a tél, mint az idei, az egyre melegebb téli hónapok pedig nem csak a kártevőknek kedveznek, de a darazsak is évről évre egyre többen vészelik át a telet. Az átlagos teleken a darazsak többsége általában elpusztul, és szinte csak a királynő éli túl a hideg hónapokat, akinek a feladata, hogy tavasszal létrehozza és egybe tartsa a kolóniát. A szakemberek szerint idén rengeteg darázs áttelelhetett, és az is komoly problémát okozhat, hogy mivel hamarabb tavaszodott, így most jóval korábban ébredtek a szokásosnál. 

Most áprilisban még érdemes védekezni, a méhkirálynőt ugyanis ilyenkor könnyedén el lehet kapni. A darazsak ellen csapdák kihelyezésével tudunk eredményesen védekezni. Egy félbevágott flakonba - csalogatásként - tegyünk cukros, ecetes oldatot/vizet vagy higított sört. Az ecetre azért van szükség, mert az elriasztja a méheket, amelyekre azonban szükségünk van a kertekben. Arra figyeljünk oda, hogy a kaptárokat nyáron veszélyes eltávolítani, mert a megzavart darazsak megtámadják az embert, télen azonban csak a megtermékenyített anya tartózkodik a fészekben, így ilyenkor érdemes leszedni és elégetni a kaptárt. Ha mindenképp szeretnénk nyáron megszabadulni a darazsaktól, akkor kérjük szakember segítségét. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?