Nagy István: Csaknem 500 tejtermelő kapott támogatást telepkorszerűsítésre

MTI
Nagy István agrárminiszter tegnap Domonyban, a Holstein-fríz szarvasmarha tenyésztők egyesülete 30 éves jubileumi küldöttgyűlésén beszélt a tejágazat teljesítményéről, kilátásairól, az eddig kapott forrásokról és szót ejtett a készülő állattenyésztési törvényről is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István agrárminiszter tegnap Domonyban, a Holstein-fríz szarvasmarha tenyésztők egyesülete 30 éves jubileumi küldöttgyűlésén a készülő állattenyésztési törvényről is beszélt, amely "sikeres állattenyésztési korszakot alapoz meg". Leszögezte, hogy a kormány az új jogszabállyal is kiemelten támogatja a tejelőszarvasmarha-tenyésztőket. Elmondta, hogy

a világ tejtermelése 2027-re 22 százalékkal emelkedhet, a világpiaci felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet.
Nagy István (Fotó: MTI/Pelsőczy Csaba)

A bővülést pedig ki kell használnia a tejiparnak. A tejhozamot tekintve Magyarország a legelsők között van az EU-ban. Az ágazat 294 milliárd forintos termelési értékével az élelmiszeripar 11 százalékát adja, az élelmiszeripari beruházások csaknem 10 százaléka a tejfeldolgozáshoz kapcsolódik. A tejtermékgyártásban mintegy 100 cég működik, több mint 6600 embert foglalkoztatva. Együttes árbevételük meghaladta 2017-ben a 316 milliárd forintot, öt év alatt 14 százalékkal bővült - mondta, és példaként említette, hogy a boltok polcain 2010-hez képest négyszeresére nőtt a magyar előállítású UHT tejek aránya. Az agrárminiszter beszámolt arról is, hogy a tejágazatban tevékenykedő termelők 21,25 milliárd forint forráshoz jutottak 2018-ban,

állattartótelep-korszerűsítési támogatásban csaknem 500 gazdálkodó részesült, 26 milliárd forinttal.

Idén a tenyésztésszervezési támogatásokra 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 2019. május 10-ig több mint 492 millió forintot fizettek ki a tenyésztőszervezeteknek. Hozzátette, hogy a Holsten-fríz Tenyésztők Egyesülete közel 236 millió forintot kapott, és a tárca jövőre is a megemelkedett támogatási szintet kívánja fenntartani.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?