JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Magyarországon 2019 első felében 2 százalékkal kevesebb baromft vágtak (107,1 millió darabot), mint az előző évben. A rendelkezésre álló adatok alapján a vágott baromfi mennyisége - kis kilengésekkel - növekvő trendet mutat Magyarországon.
A termelés megugrása az egyes fajok esetén eltérően alakult az elmúlt csaknem 10 évben, ami jól jelzi, hogy mely területeken bizonyultunk versenyképesnek és melyeken nő a lemaradásunk a franciákhoz vagy a lengyelekhez mérten. A kacsaelőállításban a francia befektetők megjelenése a Tranzit-csoportban további fejlődést vetít előre.
A levágott baromfi túlnyomó része (78 százaléka) idén is a csirke volt, amiből 83,3 milliót vágtak, 1 százalékkal kevesebbet, mint 2018 első felében. A libavágás 17 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának alacsony értékét, pulykából viszont 1,6 százalékkal kevesebbet adtak le, mint a bázisidőszakban.
Vágott súlyban és egy évre vetítve (2018.) így fest a baromfifajok megoszlása hazánkban. A kacsa térnyerése 2013 óta nő a pulykával szemben, és a trend erősödése várható.
Az európai országok között (Törökország nélkül) a 488,5 millió darabot meghaladó csirkevágásával az Egyesült Királyság állt az első helyen 2019. január-májusi időszakban, ezt követte szorosan Lengyelország, majd Franciaország. Magyarország a darabszámot tekintve a tizedik helyen áll a csirkevágás terén.