Nincs megállás: Brazília még több marhát és sertést exportál 2020-ban

agrarszektor.hu
Ideálisak az értékesítési feltételek mióta az USA és Kína összeveszett, és kitört az afrikai sertéspestis az ázsiai országban. A magas felvásárlási árak csökkenő takarmányköltségekkel párosulnak Brazíliában. Az állattenyésztést a kormány bőkezű támogatásai is segítik. A növekvő termelési kedv még az olyan lassan fejlődő állatból is, mint a marha, csaknem 7 százalékos exportárulap-növekedést képest teremteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A barzil kormány kedvezményes beruházási hitelekkel és tenyészanyag-vásárlási támogatásokkal segíti a szarvasmarha szektort - összesen 1,2 milliárd dolláros, azaz 360 milliárd forintos keretösszeggel -, de enélkül is remek kilátásoknak örvendenek az ottani állattartók:

  • Kína fehérjeéhségének köszönhetően jó áron adható el a marha- és sertéshús,
  • az idei szója- és kukoricatermés rekord nagyságú lett, így megvannak az alapok az állomány növeléséhez,
  • és úgy tűnik, a jövő évi időjárás is ideális lesz a takarmánybázis megteremtéséhez.

Egyszóval minden adott ahhoz, hogy a növékvő felvásárlási árak alacsony termelési költségekkel párosuljanak, így az állattartás igazán nyereségessé váljon. Ez persze növeli a termelési kedvet, így az USDA előrejelzése szerint Brazília marhahús-termelése 2020-ban 3 százalékos emelkedéssel új csúcsot állíthat be 10,5 millió tonnával. A hazai fogyasztás szűk 8,2 millió tonna, így egy bő 2,3 milliós tonnás exportárualap keletkezik. A marhahús kivitele 2020-ban csaknem 7 százalékkal nőhet az USDA számításai szerint. Ebből a húsféleségből nemcsak Kína vásárol sokat (a teljes mennyiség 35 százalékát), hanem Egyiptom, Oroszország, Chile és a Közel-Kelet is. Az amerikai elemzők egyelőre nem számolnak az Európával kötendő Mercosur-megállapodással, mivel ennek ratifikálása még legalább egy évet igénybe vesz az uniós tagállamok részéről. Sőt, az is megeshet, hogy néhány ország megtorpedózza a megállapodást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertésállomány növékedését 3,5 százalékosra becsülik az USDA elemzői, amit szintén a takarmányköltségek csökkenése és a növekvő átvételi árak hajtanak. A sertéshústermelés 4,5 százalékos emelkedéssel 4,1 millió tonnára nőhet 2020-ban, és ezzel egymillió tonnás exportbázist hozna létre. A sertéshús exportja az USDA számításai szerint jövőre 15 százalékkal bővül. 2019-ban Kína vásárolta meg a külpiacokra vitt barzil sertéshúsmennyiség felét.

Csupán két dolog aggasztja a brazilokat: saját fizetőeszközük árfolyamhullámzása és a vámháború potenciális lezárulása az USA és Kína között. Az Európával kötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak is lényeges hatása lesz a marhaszektorra, ám ez 2020-ra biztosan nem lép életbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?