Ömleni fog a hús Brazíliából: idén újabb rekordokat döntenek

Ömleni fog a hús Brazíliából: idén újabb rekordokat döntenek

agrarszektor.hu
Olyan lassan gyarapítható állatfajokkal fog hasítani idén a dél-amerikai ország, mint a marha és a sertés, melyek termelése Európában stagnál vagy csökken. Marhahúsból 10,5 millió tonnát, sertéshúsból 4,2 millió tonnát állíthatnak elő a brazilok 2020-ban. Csak a koronavírus hoz némi rizikófaktort a termelésbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az USDA jelentése szerint mathahúsból 3,4 százalékkal, míg sertéshúsból 4,5 százalékkal emelkedhet a termelés 2020-ban Brazíliában. Előbbiből 10,5, utóbbiból 4,2 millió tonna áll majd az ország rendelkezésére. Ennek oka, hogy a tavalyi évben nagyon erős volt a kereslet a húsra Kínából, ami felhajtotta az árakat. A takarmányköltségek további emelkedése nem várható, így a húselőállítás nagyon jövedelmező tevékenységgé vált. Az erősen agrárexport-függő brazil gazdaságon máris meglátszik a tavalyi év eredménye: nő a GDP, csökken az infláció, erősödik a fogyasztók vásárlóereje - utóbbi szintén hajtja a keresletet. Egyedül a koronavírus hatásától tartanak a brazilok, de egyelőre optimisták 2020-at illetően.

Marha

A termelésbővülés csak kisebb részben köszönhető az állatlétszám emelkedésének, a termelés hatékonysága is javul, amiben a legelők kiváló állapota is közrejátszik. Brazíliában az erdőtűzek nem befolyásolták a marhatartást (az állomány döntő részét az Amazonastól délre eső területeken tartják), és idén sem számítanak olyan időjárási anomáliára, ami csökkentené a húselőállítást.


A keresletet érzékelteti, hogy a borjak ára az elmúlt egy évben 36 százalékkal emelkedett, és a húsmarha ára decemberben történelmi rekordra nőtt. (A karácsonyi fogyasztási csúcsot az USA is jól kihasználta.) A brazilok hagyományosan az Egyesült Államokból szerzik be a spermát, így a termelésnövekedés a szaporítóanyag iránti keresletet is élénkíti. Tavaly az USA már 31 millió dollár értékben adott el ide bikaspermát, piaci részesedése ebben a szegmensben 61 százalékra nőtt. A felnevelt állatokat aztán vagy üsző vagy marhahús formájában értékesítik a brazilok a világpiacon. Élő állatokat Törökországba és Irakba szállítanak nagy mennyiségben, de idén azt remélik, hogy az ausztrál erdőtüzek nyomán erre a kontinensre is megemelkedhet a kivitel.

A megtermelt 10,5 millió tonnányi marhahúsból minden negyedik tonna (2,5 millió) a külpiacokra kerül 2020-ban, ami 10 százalékos emelkedést jelent 2019-hez képest az USDA adatai szerint, így a tavalyi, felülmúlhatatlannak tűnő év után ismét egy újabb rekord születhet. Nemcsak a kínai piac fontos számukra: az arab világban is Brazíilia az első számú halalhús-beszállító. A koronavírus terjedése ugyan aggasztó, de a brazilok azt tapasztalták idén január-februárban, hogy a logisztikai problémák ellenére megugrott a kínai kereslet a marhahús iránt.

Sertés

44 millióra emelkedhet idén a sertések száma Brazíliában, ami a nemzetközi kereslet növekedésével magyarázható. A takarmányárak a tavalyi 8 százalékos drágulás után nagyjából tartani fogják a szintet. A sertéshústermelés 4,2 millió tonnára emelkedik (+4,5% vs 2019.). A belső felhasználás 3,2 millió tonnát tesz ki, így kereken egymillió tonna lehet a külpiacokra vihető potenciális mennyiség. A brazil sertéshús nemcsak Kínába jut el, ott van Dél-Koreában, Japánban, Szingapúrban és Vietnámban is. Az ország pillanatnyilag Angola, Chile és a Dél-afrikai Köztársaság irányában terjeszkedik.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?