Merész orosz tervek: negyedével több gabonájuk lesz 2035-re

agrarszektor.hu
Az orosz búza eddig is elárasztotta a fekete-tengeri régiót, de ez mind semmi ahhoz képest, amit 15 év múlva el szeretnének érni. 2035-ig összesen 21 ezer milliárd forintot költhetnek el a gabonatermelés és -export támogatására. Persze a világ nem áll meg, időközben Európa és Amerika is fejleszteni fogja a termelési és szállítási kapacitásait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Oroszország új stratégia terve 2035-re több mint 140 millió tonna gabonaféle betakarításával számol, ami 24 százalékos növekedés lenne a 2018. évi eredményekhez képest. Ekkorra a belső fogyasztást 86,2 millió tonnára teszi a kormányzat, az exportra rendelkezésre álló árumennyiség - beleértve a hüvelyeseket és az elsődleges feldolgozáson átesett termékeket - 56 milió tonnát tehet majd ki. Ez csak egy millió tonnával lenne több, mint 2018-ban.

A betakarított mennyiség több mint felét a búza adja. Idén 74 millió tonna került belőle a raktárakba. Oroszország legfőbb exportpiaca Szaúd-Arábia, ahová árpából is több mint 2 millió tonnát szállítanak. Csakhogy az országon belüli transzport költségei extrém magasak, valamint az adminisztratív korlátok és az erős rubel is fékezi a búza kiáramlását. Most Oroszország úgy döntött, hogy hosszabb távon komolyan megtámogatja a gabonaaexportot. Ehhez kutatási, termelési, raktározási, feldolgozási és szállítmányozási támogatásokat is rendel.


Ahhoz, hogy a mostani termelési szintet 2035-re 24 százalékkal emelhessék, a tárolási és szállítási kapacitások fejlesztésére 4,3 milliárd dollár (1290 milliárd forint) támogatást irányzott elő a kormányzat. További  50 milliárd dollárt (15.000 milliárd forint) fordítanak a termelési eszközök megújításába, például traktorok és kombájnok vásárlásának támogatásába. A stratégia teljes megvalósítása mintegy 70 milliárd dolláros (21.000 milliárd forint) ráfordítást jelenthet az orosz kormányzat és a magánbefektetők részéről. A szállítás támogatását kiterjesztenék: több termékre (búza, árpa, kukorica), nagyobb területre és többféle szállítmányozási módra (vízi, közúti és vasúti). Erre a célra 2024-ben már 120 millió dollárt (36 milliárd forint) költenének el. A kivitelt segítik olyan intézkedések is, mint amit idén júliusban jelentett be a gazdasági minisztérium: egy éven át nulla vámtarifával hagyhatja el az exporbúza az országot.

Az orosz gabonakereskedelem legnagyobb szereplője maga az állam, de a Glencore is 8, a Cargill pedig 5 százalékos piaci részt hasított ki magának az exportpiacból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?