Évente 4 százalékkal bővül a globális nyúlpiac

agrarszektor.hu
A nyúlhúsfogyasztás évi csaknem 3 százalékkal nő, értékét tekintve pedig évi 4 százalékos a piacbővülés mértéke. Valóban ígéretes ágazatról beszélünk, amelyből a magyarok is részesülnek, de egyelőre csak az exportpiacok értékelik a termelők erőfeszítéseit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyúl- és mezei nyúlhús fogyasztása 2017-ben 1,5 millió tonna volt, amely 2,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A teljes fogyasztás 2007 és 2017 között évente átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett - írja a New Food Magazine. A globális nyúlpiac által előállított érték pedig élves szinten 4 százalékos bővülést mutatott az elmúlt 10 évben.

 

A legnagyobb nyúlhús-fogyasztással Kína rendelkezett (925 ezer t), amely a teljes fogyasztás mintegy 62 százalékát jelenti. A legjelentősebb nyúlhús-előállító is Kína, a világ termelésének 63 százalékával (932 ezer t) - vagyis kényelmesen ki tudja elégíteni a belföldi igényeket. Kína hatszor annyi nyulat eszik, mint a fogyasztásban második helyen álló Korea, ahol éppen annyi nyulat állítanak elő, mint amennyit meg is esznek (154 ezer t). A harmadik legnagyobb fogyasztó Spanyolország 57 ezer tonnás igénnyel, amit nem tud teljes egészében lefedni.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A nyúlhús iránti növekvő fogyasztói igény az elkövetkező években várhatóan tovább emelkedik. Az előremutatások alapján a piac 2017 és 2025 között 2,3 százalékkal növekszik, és 2025-re eléri az 1,8 millió tonnát. A nyúlhús globális előállítása 2017-ben tetőzött, de az előrejlezések szerint a közeljövőben tovább emelkedik.

A hazai nyúlkeresletben jelentősebb elmozdulás történt. Az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek. A termelés jelentős része ma még exportra kerül, a hazai fogyasztás alig egy-két százalékot tesz ki. A legnagyobb felvásárlók közé Svájc, Németország és Olaszország tartozik. A nagyüzemi nyúltartás mintegy 7 százalékkal bővült az elmúlt évben.

Forrás: NAK Élelmiszeripari hírlevél

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?