Újabb invázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket: pokollá teszi a gazdák életét

agrarszektor.hu
Rendesen elszaporodtak idén a mezei pockok a szántóföldeken a forró augusztusnak és a meleg ősznek köszönhetően. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a rágcsálók egyre gyakrabban vernek tanyát a gyümölcsösökben is, ami a nyári időszakban nem jelent problémát, a hideg időszak beálltakor azonban nem találnak más táplálékot, csak a fák gyökereit. Ha ez nem lenne elég a márványpoloskák mára már gyakorlatilag az összes zöldség- és gyümölcsfajban kárt tesznek Magyarországon, ráadásul az inváziójuk évről-évre egyre korábban kezdődik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kedvezett idén a hosszú csapadékmentes időszak a mezei pockoknak, a forró, aszályos augusztus, és a meleg ősz következtében alaposan elszaporodtak a rágcsálók, és a szántók mellett egyre több gyümölcsösben okoz gondot a jelenlétük. Ám míg korábban elsősorban a szántóföldeken okoztak fejtörést a pockok a termelőknek, manapság egyre több rágcsáló ver tanyát a gyümölcsösökben is. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a mezei pocok elszaporodásának egyik oka egyértelműen az időjárás, a nyár második felében nagyon kevés csapadék hullott, így a rágcsálók kényelmesen befészkelhették magukat a kiszáradt földbe. Ráadásul jelenleg csak bizonyos kémiai szerek használhatók ellenük, azok is csak akkor, ha a gazda egyedi engedélyt kér.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Bár a pockok a nyári időszakban is ott vannak a gyümölcsösökben, nem jelentenek nagy veszélyt a növényekre, hiszen könnyen találnak maguknak táplálékot. Ám az őszi, téli időszakban csak a fák gyökereivel táplálkoznak. Ledó Ferenc szerint a legnagyobb veszélyben a fiatalabb gyümölcsöskertek és az úgynevezett intenzív ültetvények vannak, itt ugyanis a pockok a teljes gyökérzet akár tíz-húsz százalékát is elrágcsálhatják az őszi-téli időszakban, ami komolyabb kártétel.

A FruitVeb elnöke szerint a rágcsálók mellett a csonthéjas gyümölcsösökben egyre nagyobb gondot jelent a cserebogarak elszaporodása, amelyek ellen szintén nincs hatásos kémiai védekezésre lehetőség. Emellett az elmúlt években a hűvösebb idő beköszöntével egyre több problémát okoznak a márványpoloskák. Ledó Ferenc szerint gyakorlatilag nincs olyan zöldség- vagy gyümölcsfaj hazánkban, amelyek esetében ne panaszkodnának az igencsak túlszaporodott rovar jelenlétére a gazdák. Rontják a termés minőségét, ráadásul a poloskák miatt az alma tárolhatósága is lerövidül. A legnagyobb gond az, hogy ahol korábban már kialakult az integrált bio­lógiai növényvédelem, a termelők a poloskák jelenléte miatt kénytelenek ismét kémiai szerekhez nyúlni. Az invázió évről-évre egyre korábban kezdődik. Három-négy évvel ezelőtt szeptember végén, október elején jelentek meg tömegesen a kártevők a földeken, idén már augusztusban elárasztották az ültetvényeket. A poloskák a borászoknak is egyre nagyobb gondot okoznak, hiszen ha a szüret során a fürtökön maradnak a bogarak, később a présbe kerülve a jellegzetes szagukkal elrontják a készülő bor ízét - tette hozzá az elnök. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?