Kiderült, miért van egyre több vad a kertekben: nem azért, mert túl sok az állat

agrarszektor.hu
Egyre több a vadbaleset, és a kiskertekben is egyre gyakrabban bukkannak fel a vadak Baranya megyében. Ennek a hátterében azonban nem az áll, hogy sok az állat, hanem, hogy az a kevés is, ami van, kiszorult a természetes élőhelyéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Baranya megyében egyre többször bukkannak fel a kiskertekben és az utakon vadak, ami sokak szerint annak köszönhető, hogy túl sokan vannak - írja a bama.hu-ra hivatkozva az Infostart. Azzal nem mindenki ért egyet, hogy az a megoldás, ha elpusztítják az állatokat, a jelenlétük azonban veszélyes, baleseteket válthatnak ki, így egyesek szerint az utak biztonságát kellene növelni. 

Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, tényleg gyakori a vad és gépjármű ütközése, ám a jelenségnek több oka is van. "Sajnos nincs sok vad, csak az a kevés is, ami van, nincs a helyén. Erdősítések vannak és a jó vadbúvóhelyek - például a Mecseken is - ki vannak kerítve. Így a vadak be vannak zúdítva a mezőgazdasági területekre, amelyek mellett ott az út" - fogalmazott. Hozzátette: probléma, hogy a mezőgazdaságban kárt okoznak, de gond az is, hogy nem találnak vissza az eredeti élőhelyükre. Gyakorlatilag mi emberek gerjesztjük ezt a problémát - hangsúlyozta a szakember, aki szerint a megoldás az lenne, ha minél kevesebb kerítés lenne és a vadak (szarvasok és vaddisznók) visszatalálnának az eredeti élőhelyükre, az erdőbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?