Régóta várt újítások a szarvasmarha nyilvántartásban: két fejlesztés is élesedett ma

agrarszektor.hu
Befejeződött két, a szarvasmarha ENAR rendszert érintő fejlesztés. 2019. december 18-tól a borjúbejelentések és módosítások során a korábbi 10 helyett már 22 színből választhatnak a bejelentők. Emellett lehetővé vált az egyedek tömeges, elektronikus adatbejelentése is közvetlenül a "webENAR" felületén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A borjúbejelentések során a megfelelő szín kiválasztását úgynevezett színkódok segítik, amelyek két numerikus karakterből állnak, hasonlóan a fajtakódokhoz - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az új színkódokat a Nébih az adott fajta törzskönyvezését végző tenyésztő szervezetekkel és tenyésztési kérdésekben elismert tudományos szakemberekkel együttműködve alakította ki. Ennek megfelelően például a magyar szürke fajtához csak a szürke szín választható ezután, míg a különböző ezüst színváltozatok csak a murray grey fajtánál használhatóak. A színkódok használata december 18-tól élesedik, azonban, figyelembe véve, hogy az érintettek akár több száz megrendelt szabad füljelzővel rendelkezhetnek, a füljelzőkhöz csatolt "2010 - Szarvasmarha bejelentő lapok"-at 2020. április 30-ig szintén elfogadja a központi adatbázis.

A füljelző gyártó vállalkozások - készletüknek megfelelően - fokozatosan vezetik be a 2010-es bizonylat utódját, a "2045 - Szarvasmarha bejelentő lapot". Az átmeneti időszakban, azaz 2020. április 30-ig, a 2010-es bizonylatot is elfogadja a hivatal. 2020. május 1-jétől azonban már kizárólag a 2045-ös bizonylattal lesz lehetőség a papír alapú borjúbejelentésre!

A módosításra szolgáló korábbi 2011-es bizonylatot a (szintén színkód megadására alkalmas) "2046 - Szarvasmarha bejelentő és módosító lap" váltja. A Nébih ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) ezután már csak az új, 2046-os bizonylat letöltésére lesz lehetőség, azonban az átmeneti időszakban a hatóság még a 2011-es bizonylatot is elfogadja. Mindezekkel párhuzamosan az ügyfélkapuval elérhető "webENAR"-on is új megnevezést kap a bejelentésre/módosításra használt űrlap. A korábbi 3111-es űrlap helyére az ún. 3146-os űrlap lép, amelyen egy legördíthető listából választhat színt a felhasználó.

A másik jelentős fejlesztés szintén a borjúbejelentéseket érinti. Azon, főleg nagyüzemi telepek, amelyek telepirányító szoftvert használnak, a született vagy importált egyedek adatait .inp formátumban is legyűjthetik. Az egyedek csoportos bejelentése jelenleg ezen fájl e-mailes beküldésével történik. A Nébih - az e-mailes küldés bizonytalanságának kiküszöbölése érdekében - lehetővé tette, hogy a regisztrált felhasználók a "webENAR"-on XML formátumban feltölthessék/betallózhassák a bejelentésre szánt egyedek adatait a központi adatbázis felé. Megvalósult tehát az autentikált csatornán történő, tömeges elektronikus adatbejelentés. Amennyiben a feltöltött XML fájl valamelyik sora hibás, arról a központi adatbázis e-mailen hibaüzenetet küld a felhasználónak. Fontos, hogy az értesítő csak tájékoztatásra szolgál, adatjavításra nem alkalmas! A hiba az adott sor módosítása utáni ismételt feltöltéssel javítható.

2020. április 30-ig mind az e-mailes, fájl csatolással történő bejelentés, mind pedig az XML feltöltési lehetőség a felhasználók rendelkezésére áll. 2020. május 1-jétől azonban tömeges, elektronikus bejelentésre már csak az XML verziót fogadja el a központi adatbázis. Az új fájlformátum türelmi időn belüli élesítéséről az adott telepirányító szoftver fejlesztői tudnak pontos információt adni. A változásokról, fejlesztésekről részletes tájékoztatást a Nébih ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) elérhető szerepkörös útmutatókban, valamint a telepirányító szoftvert fejlesztőknek szánt útmutatóban (pl. színkódok jegyzéke, XML fájformátum, illetve annak feltöltési menete) olvashatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?