Nem olcsó húst ad, mégis imádja a nagyvárosi közönség - Így lehet a legeltetésből vidáman megélni

Nem olcsó húst ad, mégis imádja a nagyvárosi közönség - Így lehet a legeltetésből vidáman megélni

agrarszektor.hu
Lengyel Zoltán a hajdúsági Polgárban indított el egy húselőállításra specializálódott, permakultúrás gazdaságot, ahol az egyes állatfajok szigorú rendben követik egymást a tudatosan elrendezett legelőn. Külső takarmányból csak némi abrakra szorul a termelő, a talaj humusztartalma pedig hat év alatt 1,5 százalékról 4,5-re emelkedett. A gazdaság működését kizárólag a vásárló törzsközönség finanszírozza. Így működik a dolog.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Úgy indult a cégem, hogy 2013-ban lenyúltam anyám 13 tyúkját, és elkezdtem őket legeltetni"- kezdi Lengyel Zoltán a történetét a g7.hu portálon megjelent cikkben.  A tyúkok számát hamarosan 50-re növelte, majd átvette a szüleitől a 30 hektáros családi földterületet, amelyen elkezdte átalakítani a szántót állattartásra. Zoltán szerint nagyjából tíz-húsz közösségi alapon szerveződő gazdaság lehet most Magyarországon, de saját magán kívül mindössze két olyanról tud, amelyik hússal és nem zölségelőállítással foglalkozik.

A szakmai modell

A gazdálkodási rendszer szakmai oldala azon alapul, hogy a rétet mindig optimális időtartamig kell legeltetni a megfelelő állatfajjal, a területen pedig annyi és olyan fának kell lennie, ami megfelő árnyékkal és terméssel látja el az embert és az állatot. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a különböző állatfajokat egymást követve terelik rá egy-egy legelőszakaszra: 

elsőként a marhák, aztán a birkák, végül a tyúkok jönnek, de évente egyszer a mangalica is rákerül az adott területrészre.

Erre amiatt van szükség, mert "a tehén mindig a legfinomabb növényeket keresi. Ha azt megette, akkor a második, majd a harmadik legfinomabbat választja. Így viszont egy csomó, általa kevésbé kedvelt növény megmarad" - magyarázza Zoltán. Ezért az a cél, hogy valamennyi növénybe "egyszer harapjanak bele" a marhák, mert így biztosítva van, hogy megfelelő mértékben terheljék a legelőket. Őket követik a birkák, amelyek az alacsonyabb fűből esznek. "Amiatt is fontos, hogy egymást kövessék, mert a marha élősködői nem élnek meg a birkában" - indokolja Zoltán. Utánuk pedig jönnek a tyúkok mint "takarító brigád".

A tojótyúkok egy kerekeken guruló óllal követik a marhákat és a birkákat. A tyúkok hozzáadott szerepe például, hogy széttúrják a tehénlepényt, betemetik a vakondtúrásokat, amiket más gazdaságoknál jellemzően traktorokkal csinálnak. A brojlercsirkék pedig háromszor négyméteres ketrecekben haladnak a kérődzők nyomában. A gazdaságban a növényevő állatok - a marha és a birka - tápláléka csak a lelegelt (vagy télre lekaszált) fűből származik, a mindenevők azonban kapnak abrakot is, mivel a természetben sem csak füvet esznek. Ma már a nagyjából 200 tyúk mellett kacsák, mintegy 20 mangalica és 30-30 birka és szarvasmarha él a területen.

A kacsák és disznók a terület mocsaras részén élnek. Utóbbiak kifutóit hetente telepítik át. "A marha évi háromszor-négyszer járja át a földet, de a disznónak csak egyszer szabad, mivel jóval nagyobb mértékben zsigereli ki a földet" - mondja Zoltán. Ez alatt azt érti, hogy míg a tehén "csak a levelet bántja", a disznó túrásával a gyökereket is, ezt követően tehát több időre van szükségük a növényeknek, hogy helyrejöjjenek.

A földnek központi jelentősége van a fás legelők szempontjából. A letaposott fűből, az állatok szájából kieső növényekből és az állatok trágyájából folyamatosan természetes komposzt képződik. Ennek köszönhetően a talaj humusztartalma 1,5 százalékról 4,5-re növekedett hat év alatt, ami megegyezik a legjobb minőségű magyarországi talaj humusztartalmával. Annyival jobb lett a föld termőképessége, hogy a terület a kezdeti 20 marha helyett már 50-et is el tudna tartani.

Rákerestünk Zoltán Táncoskertjére a neten is. Az év végén feltöltött alábbi videójában meséli el azt, hogy a terület fásítása is nagyon érdekes módon történik. Olyan mulcskörökbe fogják ültetni a csemetéket, amelyeket maguk az állatok alakítanak ki most, a tél folyamán. A fajok összetétele szintén nagyon racionálisan lesz kialakítva. A tanya közelében inkább gyümölcsfák lesznek, ettől távolodva pedig egyre több lesz az állatok által kedvelt terméseket adó fa, mint a tölgy, a dió, a vadalma vagy a vadkörte. De lesz akác is, mert igénytelen és karámok építésére alkalmas fát ad. A nyárfa pedig gyors növésű, így hamar nap- és szélárnyékot nyújt. 

A gazdasági modell

A közösség által támogatott mezőgazdaság lényege, hogy egy vásárlóközönség egy adott évre előre elkötelezi magát bizonyos mennyiségű hús vásárlása mellett (vagy zöldség-gyümölcs mellett egy más profilú gazdaságban). A várható húsmennyiséget és minőséget az év eljén rögzítik a gazdálkodóval, ennek ellenértékét előre kifizetik, kvázi támogatják vele a munkáját. Az ilyen - jellemzően nagyvárosi - vásárlóközösségek tekintettel vannak arra, hogy az év különböző szakában más-más mennyiségű tojás vagy méretű csirke áll rendelkezésre, vagy hogy nincs mindig disznóvágás.

A Táncoskertben az év során 14 disznót vágnak a 24 tagnak, amit nagyjából havonta osztanak szét közöttük a kijelölt átvevőpontokon. Egy havi tagsági díj 2018-ban 9400 forintba került. A csirke csomag 16 madarat tartalmaz egy tagra vetítve, a csomag májustól karácsonyig érkezik. A csirkék mérete és kora változó, van köztük rántanivaló és pecsenyecsirke, kakas és levestyúk is. A csomag ára 60.000 forint/év. A vegyes szárnyas csomagban a 16 madár a csirkén kívül kacsa, liba, pulyka és gyöngyös lehet, ára pedig évi 82.000 forint. Egy tyúk lízingélésével egy madár éves tojástermelésére lehet befizetni, ez itt nagyjából 200 darabot jelent. A csomag ára 9200 forint, ami darabonként 46 forintos tojást eredményez. Zoltán állítása szerint nem tud annyi tojást termelni, amennyire igény lenne a piacon.

A rendszer előnye, hogy a vásárlók közvetlenül a termelővel állnak kapcsolatban, így erős a  bizalom a felek között. Mivel Lengyel Zoltán modellje évről évre sikeresebben működik, azt kell gondolnunk, hogy erre a gazdálkodási modellre igény van a nagyvárosi, tudatos fogyasztók körében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?