Ezt sok gazdának el kell most intéznie itthon: januárban már késő lesz

Ezt sok gazdának el kell most intéznie itthon: januárban már késő lesz

agrarszektor.hu
Lassan eljön a téli nyugalmi időszak a mezőgazdasági munkák tekintetében is. Azonban az év végéig van még megoldandó feladat, melyekből néhány - támogatásokat is érintő - elemet érdemes kiemelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nitrátérzékeny, illetve a VPAKG-ba bevitt területek vonatkozásában be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel függetlenül attól, hogy a terület milyen érzékenységi kategóriában szerepel - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Mit nem lehet tenni a nitrátérzékeny területeken november 30. és február 15. között?

  • Nem lehet trágyázni a földeket, kivéve a kalászosok fejtrágyázását, mely február 1-től már lehetséges. A baktériumtrágya kijuttatásra ez nem vonatkozik. A baktériumtrágyázás esetén a trágya megnevezés kissé félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikro élőlényeket juttatunk a földbe. Ebben az esetben is figyeljünk a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.
  • Nem lehet a megnevezett területeken ideiglenes trágyakazlat létesíteni, s fenntartani sem. Ezen túlmenően ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal - s trágyázni sem -, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Az említett időszakokban a legnagyobb az esélye a tápanyag ki és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, s a környezet számára is terhelő lehet. A trágyázás esetében figyeljünk arra, hogy a 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára kijuttatott műtrágyát, valamint a bármely területre kijuttatott istállótrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül, egyenletesen a talajba kell dolgozni. Továbbá 17%-nál meredekebb lejtésű területre trágya nem juttatható ki. Könnyen oldódó nitrogéntrágya esetén ősszel a vetésnek 15 napon belül be kell következnie a kimosódási veszteségek csökkentése érdekében.
  • Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett a trágyázási tilalmi időszakban kivéve, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. Ennek kiszámításához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet (Nitrátrendelet) 1. számú melléklete nyújt iránymutatást.
EZ IS ÉRDEKELHET

A legeltetés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy amennyiben ez a terület egyben Natura2000 terület is, úgy a téli legeltetéshez október 31.-április 23. között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges. A leírt szabályok a Feltételesség Jogszabályban Foglalt Követelményeinek (JFGK) is a része, tehát, ha a gazdálkodó ellenőrzést kap Feltételességben, s ott meg nem felelés kerül megállapításra, úgy az valamennyi érintett támogatási összegére kihatással lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?