Megint jön egy kötelező ketreccsere?

Megint jön egy kötelező ketreccsere?

Agrárszektor
Szokatlan témával foglalkozott az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA): kiterjedt tanulmányban értekezett az európai húsnyulak jólétéről. A vizsgálatra maga az Európai Parlament kérte fel, miután szorongatva érezte magát az "End the cage age" civil mozgalomtól. Biztosra vehetjük, hogy egy újabb ketreccsere jön.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyulak létszámukat tekintve a második legfontosabb tenyésztett állatfajnak számítanak Európában. A tenyésztés öt tagállamban jelentős: Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban. A gazdálkodási gyakorlatok ezen országok között és azokon belül is nagyon eltérőek.

A Bizottság 2017. évi jelentése kiemeli, hogy Magyarország és Hollandia termelése a legexportorientáltabb, a belső fogyasztás ezekben az országokban nagyon alacsony. A legtöbb nyulat egy főre vetítve pedig Máltán eszik meg (több mint 3 kg/fő/év), és nagyon kedvelik a húsát Portugáliában, Spanyolországban is. A legtöbb nyulat a spanyolok vágják le (48,5 milliót 2016-ban), őket követik a franciák 29 millióval, végül jönnek a portugálok 24,5 millióval. A termelés és a vágás helyszíne nem feltétlenül fedi egymást. (A "Commercial Rabbit Farming in the European Union" című pdf-re mindenkinek érdemes rákeresnie, aki a nyúlszektorban dolgozik, nagyon érdekes számokat tartalmaz a hús kereskedelméről.)

Bár vannak a tenyésztett állatok tartására vonatkozó minimumkövetelmények, az EU-ban nincs kifejezetten a nyulakra szabott előírás. Ezért kérte fel az Európai Parlament 2017-ben a témában az EFSA-t. A kezdeményezés - ahogy annak idején a tojótyúkok ketreccseréjénél is - most is a civil társadalom oldaláról érkezett ("End the cage age"-mozgalom). A fogyasztók úgy látták, indokolatlanul nagy a nyulak halálozási és megbetegedési aránya a ketrecekben. Amiatt is aggódtak, hogy a vágás előtti elektromos kábítás kellően hatékony-e.

Az EFSA tanulmányában a jólét szintjét 20 paraméterrel jellemezték, mint például a szabad mozgás és pihenés lehetősége, az élelem és az ivóvíz rendelkezésre állása, a hőmérsékleti viszonyok vagy a bőrbetegségek. Hat különféle tartásrendszert vetettek össze egymással, beleértve biotartást is, és úgy találták, hogy a hagyományos ketrecekben - ezekben tartották 2017-ben a teljes uniós nyúlállomány 85 százalékát - a kisebb mozgástér miatt sokkal rosszabb a nyulak viselkedésbeli komfortszintje. Jobbak a viszonyok az emelt padozatos és feljavított ketrecekben, illetve a park rendszerben. Ezzel szemben egészségügyi problémát leginkább a földszintes ketrecek, a kültéri ketrecek és a biotartás okozhat. (A kültéri nyúltartást a hőstressz miatt tartották rossznak.) A biotartásmódok nagyon eltérő körülményeket jelentenek a gyakorlatban, de az összesített pontszám alapján ez tűnik a legjobbnak az állatok jóléte szempontjából - írja az EFSA.

A park rendszerű tartást így kell elképzelni:

A jelentés végül arra a következtetésre jutott, hogy a hagyományos ketrecek méretét növelni kell, szerkezetét pedig differenciáltabbá kell tenni - mint ahogy már léteznek is erre jó gyakorlatok. Az eddigi tapasztalatok alapján ez azt jelenti a nyúltartók számára, hogy aki még nem váltott állatbarát ketrecre, azt hamarosan egy tartási előírás fogja erre kötelezni. Hazánkban a legnagyobb termelő és integrátor a Tetrabbit Kft., amely tartási rendszereket is forgalmaz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapfotó: JansenLivestockEquipment

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?