Tiltólistára került a magyar baromfi: jönnek a szigorítások

Tiltólistára került a magyar baromfi: jönnek a szigorítások

Több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a néhány napja hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezen tilalmak közül négy a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezen szállítmányokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, múlt héten Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih, így a teljes állományt, 53.500 pulykát kellett leölni. Pár nappal később, egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratórium, ott a 115.000-es állomány leölését rendelték el. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor elmondta lapunknak, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megkérdeztük a Nébih-et arról, akadnak-e már olyan országok, amelyek korlátozták, vagy épp teljesen megtiltották a magyar baromfi, illetve baromfitermékek bevitelét országukba. Közölték, több úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket, ezek a tilalmak vagy a teljes országra vagy csak a korlátozásokkal érintett területekre terjedhetnek ki. Hozzátették, fontos tudni, hogy - külön értesítés nélkül is - tilos minden olyan harmadik országba szállítmányt indítani, amelynél az export egészségügyi bizonyítványon igazolni kell Magyarország magaspatogenitású madárinfluenzától való mentességét, mivel ez a kitétel hazánkra jelenleg nem áll fenn. Kiemelték ugyanakkor, hogy a harmadik országokba irányuló kereskedelmen túl a belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások a korlátozás alá eső területeken kívül zavartalanul folyhatnak.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a legfrissebb információkat az érintett országokról és a korlátozott termékekről:

A Nébih hangsúlyozta, hogy a tilalmak végső határidőt nem tartalmaznak, a korlátozás ideje ugyanis jelentősen függ a járványhelyzet alakulásától. Jellemző, hogy az ország madárinfluenza mentességének visszaszerzését követően oldják csak fel az intézkedéseket a harmadik országok. Addig is az Agrárminisztérium és az országos főállatorvos mindent megtesz a regionalizáció eléréséért, azaz, hogy a tiltások csak a korlátozás alá eső területekre és ne hazánk teljes területére vonatkozzanak, erről azonban minden országgal egyedileg kell megállapodni - közölte a hatóság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Korábban több ország esetében is sikerült már regionalizációs egyezményt kötni. Például a tavaly júliusban Japánnal kötött megállapodásnak köszönhető, hogy a szigetország csak a korlátozás alá eső területek termékeivel szemben vezetett be intézkedéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?