Tiltólistára került a magyar baromfi: jönnek a korlátozások

Tiltólistára került a magyar baromfi: jönnek a korlátozások

agrarszektor.hu
Japán és Hongkong is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a néhány napja hazánkban ismét azonosított madárinfluenza miatt. A vírus jelenlétét 2021. január 6-án igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma több, Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban is, az említett két ország pedig január 7-től megtiltotta bizonyos hústermékek bevitelét hazánkból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, 2021. január 6-án madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. Az állategészségügyi hatóság a járvány terjedésének megakadályozása érdekében már a gyanú alapján megkezdte az Ács település melletti, egymás szomszédságában lévő pulykatartó gazdaságok állományainak, mintegy 90 ezer pulyka leölését. A szakemberek a gazdaságok körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A területen szállítási korlátozások is érvénybe lépnek, így Japán és Hongkong is megtiltotta bizonyos hazánkból származó baromfitermékek bevitelét országukba. Japánba 2021.01.07-től Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék területéről (gazdaságok és vágóhidak tekintetében egyaránt) ismét tiltott a korlátozott állatok, illetve termékek exportja (kivételt képeznek a 2020.12.11-i vagy azelőtti gyártásból származó korlátozott termékek a tárolás és szállítás feltételeinek teljesülése mellett). A korlátozást a kitöréstől számított három hónapig tartja fenn a japán hatóság, amennyiben nem kerül sor újabb megbetegedésre. Ha nincs újabb megbetegedés, az Agrárminisztérium járványügyi tájékoztatása után újraindulhat az export az érintett területekről. A korlátozott termékek közé tartozik az élő baromfi, a baromfi hús, a baromfi termékek, valamint a tojást tartalmazó termékek (kivételt képeznek a 2020.12.11-i vagy azelőtti gyártásból származó baromfihús, baromfi termékek és tojást tartalmazó termékek, amennyiben a tárolás és szállítás körülményei az előírásoknak megfelelően történtek). A japán hatóságok állásfoglalása szerint sterilizált toll és pehely továbbra is szállítható még a madárinfluenzával érintett területekről is, amennyiben a szállítmányt formalin gázzal fertőtlenítik a beérkezést követően. Hongkongba 2021.01.07-től tiltott a Komárom-Esztergom megyéből származó baromfi és baromfitermékek (a tojást is beleértve) exportja, vagyis az emberi fogyasztásra szánt baromfi és baromfitermékek, beleértve a tojást is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?