Több száz millióért árulják a hosszú évek óta működő magyar vágóhidat

Több száz millióért árulják a hosszú évek óta működő magyar vágóhidat

agrarszektor.hu
Több mint 500 millió forintért árulják a Heves megyei Pélyen működő Hajdú Hús Zrt.-t. A vágóhidat még 2004-ben vásárolta meg a Hajdú Gabona Zrt., most azonban azért döntöttek az eladás mellett, mert szeretnének csak a malomipari tevékenységre koncentrálni, illetve a cég érdekeltségi köréhez már nem tartoznak sem sertés-, sem pedig szarvasmarha-telepek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csaknem 550 millió forintért eladó, a Pélyen működő Hajdú Hús Zrt., amelyet a Hajdú Gabona Zrt. 2004-ben azzal a szándékkal vásárolt meg, hogy a tulajdonában lévő pélyi kisvágóhidat az uniós csatlakozás időpontjára felújítsa, korszerűsítse, működéséhez, a telephely engedélyhez az európai uniós jóváhagyást megszerezze - írja közleményében a Hajdú Gabona Zrt. A vágóhídnak, mely hosszú éveken keresztül sertés- és marhavágással foglalkozott, napjainkban a kolbász- és a szalonnagyártás a fő profilja, és 8 órában 400 sertés és 40 szarvasmarha vágására, valamint heti 15 ezer kilogramm kolbász és heti 5 ezer kilogramm szalonna gyártására alkalmas.

Annak idején a Hajdú Gabona a Hajdú Hús Zrt.-ben tőkét emelt, és jelentős ráfordítással korszerűsítette a kisvágóhidat - mondta Dr. Lakatos Zoltán, a debreceni székhelyű Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A felújítás kiterjedt az üzemi épületek, valamint a technológia korszerűsítésére; beépítettünk egy magaspálya-rendszert, ami sertés, szarvasmarha, ló, juh és strucc vágására egyaránt alkalmassá tette a létesítményt. Rozsdamentes berendezések, mélyhűtő tárolók, gyorsfagyasztók, füstölőkamrák, a gyártáshoz szükséges technológia, vágóállat fogadására alkalmas karám, a kamionforgalomhoz alkalmas térbeton, kamionmosó, illetve a készterméket kiszállító saját hűtőtartályos teherautópark garantálja az új tulajdonos számára az üzemszerű működést. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, a Hajdú Gabona szeretne csak a malomipari tevékenységére koncentrálni, továbbá érdekeltségi köréhez sem sertés-, sem szarvasmarha-telepek nem tartoznak már, ezért döntöttek a tulajdonosok a ma is üzemelő pélyi vágóhíd eladása mellett.

A társaság fő tevékenysége a húsfeldolgozás és -tartósítás, melynek keretében korábban hasított félsertéseket és negyedelt marhát állítottak elő, manapság azonban a késztermék-gyártásra fókuszálnak. Ez füstölt kolbász, füstölt szalonna, illetve csemege szalonna készítését jelenti. Az árbevétel az elmúlt években elérte az 500 millió forintot, melynek 2/3-a a kolbász értékesítéséből származik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?