Megállíthatatlanul terjed a gyilkos madárkór: ebben a megyében nagyon nagy a baj

Megállíthatatlanul terjed a gyilkos madárkór: ebben a megyében nagyon nagy a baj

MTI
A majsai járás valamennyi településének bel- és külterülete is beleesik a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzetbe. A madárvész miatt Bács-Kiskun megye szinte teljes területére védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki az illetékes hatóság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih korábbi közlése szerint a madárinfluenza-járvány március 26-ai megjelenése óta Bács-Kiskun és Csongrád megyében, április közepéig 226 állattartó telepen mutatták ki a H5N8-at Bács-Kiskun és Csongrád megyében, közölte az országos főállatorvos. Bognár Lajos elmondta, hogy a madárinfluenza-vírusfertőzésben érintett gazdaságokban kb. 3,5 millió állatot öltek le, ebből 870 ezret preventív céllal. Tovább növeli a bajt, hogy a Majsa Info értesülései szerint az állati tetemeket feldolgozó cégek kapacitása nem volt elegendő, így több helyen - Kiskunmajsán is - a leölt állatok helyszíni elföldelését rendelték el, amire egyébként lehetőséget biztosítanak a jogszabályok.

Bács-Kiskun megyében a vírus terjedésének akadályozásáért komolyan csökkenteni kellett az állománysűrűséget. A főállatorvos szerint az állattartók közvetlen kára több milliárd forint. Bognár Lajos elmondta, a két megye közül Bács-Kiskunban a hatalmas állománysűrűség miatt okoz nagyobb károkat a madárinfluenza. Az állattartó telepek itt szinte egymást érik, így ha a megyében megjelenik a betegség, szinte lehetetlen megállítani. A gyors terjedésnek az utóbbi időszak szeles, gyakran viharos időjárása is kedvezett.

A védőkörzetbe tartozó baromfitartó gazdaságokra és háztáji udvarokra az egyik legfontosabb előírás, hogy az ott elhelyezkedő gazdaságokban minden baromfiállományt és egyéb, fogságban tartott szárnyast a gazdaság/udvar kijelölt épületében zártan kell tartani. Amennyiben ez nem megoldható, vagy az állatok jólétét veszélyeztetné, azokat a gazdaság valamely más helyén kell elkülöníteni, de mindenképpen úgy, hogy az érintett állatok ne érintkezhessenek a gazdaságban található többi baromfi állománnyal.

A madárinfluenza járványra tekintettel az Agrárminisztérium a leölési határozatokat a vágóhídi igazolással egyenértékű dokumentumként fogadja el a baromfitartóktól az állatjóléti támogatások IV. negyedévi kifizetési kérelmeinek benyújtása során. Fontos, hogy ha a leölési határozat a leölt állatok darabszámát nem tartalmazza, úgy annak igazolására az eljáró hatósági állatorvos által készített jegyzőkönyv másolatát is mellékelni kell.

A telepek felszámolása az állategészségügyi hatóság által elrendelt állatjárványügyi intézkedés, ezért alapelvként kártalanítás illeti meg a gazdálkodókat, de erre csak akkor van lehetőség, ha a törvénynek megfelelően tartották az állatokat. Az eljáró hatóság többször állapított meg szabálytalanságokat, ezért a járási hivatalnak többeket ki kellett zárnia a kártalanításból. Az érintett állattartók jellemzően a baromfik kötelező zártan tartásának szabályát sértették meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06