Fontos határidő közeleg: nyilatkozniuk kell a magyar állattartóknak

Fontos határidő közeleg: nyilatkozniuk kell a magyar állattartóknak

agrarszektor.hu
A hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, azaz tudja, hogy egy adott tenyészetben hány állatot tartanak. A több tartási hellyel rendelkező állattartóknak legkésőbb 2020. május 15-ig kell nyilatkozniuk a pontos adatokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) e célra létrehozott elektronikus felületén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívta fel tagjainak figyelmét, hogy azok a gazdálkodók, akik a Tenyészet Információs Rendszerben egy tenyészetkód alatt több tartási hellyel is rendelkeznek, 2020. május 15-ig kötelesek nyilatkozni arról, hogy melyik tartási helyen milyen egyedi azonosítóval jelölt állatok tartózkodnak, illetve az egyedi azonosítóval nem rendelkező fajok esetében a létszám adatokról, olvasható a NAK oldalán.

Meg kell jelölniük azt is, hogy a tartási helyek közül melyik maradjon az eddigi tenyészetkódhoz rendelve, és melyik tartási hely, vagy helyek kapjanak új tenyészetkódot. A Nébih mind a 6000 körüli érintett számára értesítést küldött a teendőkről. Az önálló tenyészetek tartói saját jogon, vagy meghatalmazottjuk által tudják az adatszolgáltatást teljesíteni, a megyei körzetbe sorolt tenyészetek esetében a kapcsolattartó állatorvos jogosult a "1418 Komplex bizonylat" elektronikus generálására, és benyújtására. A kamara minden gazdálkodó számára javasolja a bizonylat elektronikus beadását, tekintettel arra, hogy a felületen ellenőrzések futnak, és így elkerülhető a hibás kitöltés, gyorsan elvégezhető az ügyintézés, valamint a rendszer azonnal generálja az új tenyészetkódot, vagy kódokat a megmaradó tartási helyekhez.

A NAK néhány gyakorlatban megfontolandó észrevételt is tett az eddigi tapasztalatok, felvetődött kérdések alapján:

  • A kamara javasolja, hogy azokon a tartási helyeken, ahol a valóságban nem tartózkodik egyetlen egyed sem az érintett állatfajból, a gazdák ott szüntessék meg a tartás vége rovat kitöltésével az állattartást.
  • Az anyatehéntartás támogatásban érintettek lehetőleg az egységes kérelem benyújtását megelőzően adják be az "1418 Komplex bizonylatot", annak érdekében, hogy az EK-felületen a tenyészetkódok rögzítése az érintett jogcímek esetében már a valós állapotnak megfelelően történjen, korábban benyújtott egységes kérelem esetén a változást 15 napon belül be kell jelenteni a Magyar Államkincstár (MÁK) felé elektronikus úton az új tenyészetek kapcsán.
  • Anyajuhtartás támogatás esetében a birtokon tartási időszak alatt történt új tenyészet bevonása esetén szintén 15 napos határidővel köteles a támogatást igénylő bejelentést tenni a MÁK felé.
  • A tejhasznútehén-tartás támogatás, és a hízottbika-tartás támogatás jogcímet nem érinti a "Komplex bizonylat" benyújtásának időpontja, mivel a feltételek teljesítése mindkét esetben 2020. 03. 31-vel lezárult.
  • A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás idei kifizetési kérelmét a tenyészetben 2019. 05. 01. és 2020. 04. 30. között tartózkodó egyedek alapján lehet benyújtani, ezért az érintett gazdálkodók számára a május elején történő nyilatkozattétel javasolt az "1418 Komplex bizonylaton", mivel így az új tenyészet bevonása nem érinti a 2020. évi kifizetés-igénylést.
  • A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra jogosult gazdálkodóknak az új tenyészet bevonásának napjától (új tenyészetkód Nébih általi generálása) számított 15 napon belül a Magyar Államkincstár felé elektronikus úton változás bejelentés keretén belül be kell jelenteniük a tenyészeteket.

A részletes tájékoztató és az eljárásrendek megtalálhatók itt találhatóak meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?