Ezt okozta a koronavírus-járvány: idén kevesebb élőállat hagyhatja el az uniót

Ezt okozta a koronavírus-járvány: idén kevesebb élőállat hagyhatja el az uniót

agrarszektor.hu
Várhatóan csökkenni fog ebben az évben az Európai Unió élő szarvasmarha- és juhexportja az olajtermelő nemzetek csökkenő kereslete és a COVID-19 hatására esetlegesen bekövetkező szállítási zavarok következtében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság által kiadott új, rövid távú előrejelzés szerint az EU-27 teljes élőállat-exportja várhatóan 333 ezer tonnát tesz majd ki 2020-ban, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ez majdnem 5%-os csökkenést jelentene a tavalyi évhez képest, és több mint 7%-kal lenne alacsonyabb a 2018. évi szintnél. Ebből az összértékből 223 ezer tonnát tesz ki az élő szarvasmarha-szállítás mennyisége, mely várhatóan 5%-kal csökken a 2019. évi értékhez viszonyítva. Az élő juh exportja, hasonlóan a szarvasmarhához, 5%-kal, várhatóan 59 ezer tonnára esik vissza, mely ellentétes irányt mutat a tavaly rögzített növekedéssel. A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellett az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak.

A bizottsági jelentés megjegyzi, hogy az EU tavalyi élőszarvasmarha-exportjának csökkenése a törökországi alacsonyabb kereslet hatására alakult ki. Az EU továbbá jelentős mennyiségű exportot irányított át Algéria irányába, amely a húsbehozatallal szemben az élőállat-importot részesíti előnyben. Az előrejelzés szerint további csökkenés várható 2020-ban az alacsonyabb a törökországi kereslet, a brazíliai és uruguayi árverseny, valamint az alacsony olajárak miatt Algériában és Líbiában tapasztalható keresletcsökkenés következtében.

Noha a COVID-19 még nem érinti az EU élőszarvasmarha-kivitelét, a Bizottság szerint a lehetséges szállítási zavarok (így például a tehergépkocsi-vezetők hiánya) fentieken túl további kockázati tényezőt jelenthetnek. Az EU élőjuh-exportja 2019-ben határozottan növekedett, amelyet Szaúd-Arábia és Irán erősödő keresleti igénye eredményezett. 2020-ban azonban az élőjuh-export egyértelműen csökken, mivel a negatív tendencia folytatódik Líbiában, Jordániában és Izraelben. A COVID-19, a szarvasmarhához hasonlóan szintén korlátozhatja az élő juh szállítását és exportját, különösen Irán irányába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?