Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Ha tüsszent a vágóhíd megfáznak a gazdák

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Ha tüsszent a vágóhíd megfáznak a gazdák

Takarék Agrár24
A német Parasztszövetség aggódik a Tönnies gyárbezárásával kapcsolatban kialakult bizonytalan helyzet miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német Spiegel hetilap online kiadása szerint a Tönnies egyik hentesüzemének bezárása következményeként egyes termelőknél a vágásérett állatok istállókban feltorlódva várják sorsukat.

Mint tudjuk a Tönnies üzemében észlelt koronavírus fertőzések következtében a hatóságok Németország legnagyobb kapacitású sertés vágóhídjának működését felfüggesztették. Ennek következménye, hogy egyes termelőknél a vágásérett sertések felhalmozódnak. Ezért a Parasztszövetség helyi szervezete egyértelmű kommunikációra szólít fel az üzem újranyitásával kapcsolatban.

A németországi sertésvágások harmada a Tönnies Rheda-Wiedenbrücki üzemében történik. A számos regisztrált koronavírus fertőzés okozta üzemleállás a termelőkre is komoly hatással van.

A helyi Parasztszövetség adatai szerint az üzembezárás következtében hetente körülbelül 70 000 sertés nem kerül levágásra. Az eddig kiválóan működő just-in-time ellátásra kialakított rendszer jelenleg óriási nyomást helyez a német sertéshizlalókra, hogy állataikat még a következő rotáció beérkezése előtt leadhassák. Ellenkező esteben az istállók is túlterheltek lesznek.

A németországi helyzet is mutatja, hogy mennyire fontos a higiéniai előírások következetes betartása és betartatása. Gondoljunk bele, hogy ez mit jelentene, ha mindez hazánkban történne a jelenlegi nyomott árak és a már így is egyre nehézkesebb átvételek mellett. A hasonló eset bekövetkezésének eshetőségét csökkenti, hogy alacsony a lakosság koronavírus átfertőzöttsége Magyarországon, mert eddig sikerült megelőzni a tömeges fertőzéseket, valamint kevesebb külföldi vendégmunkás dolgozik arányaiban a hazai vágóhidakon, mint tőlünk nyugatabbra. 

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?