Változott a jogszabály: korlátozás nélkül jöhetnek a külföldi vadászok Magyarországra

Változott a jogszabály: korlátozás nélkül jöhetnek a külföldi vadászok Magyarországra

agrarszektor.hu
Ismét jöhetnek a külföldi bérvadászok Magyarországra. Módosították a jogszabályt, a szeptember ötödikétől életbe lépett rendelkezés szerint már nem csak a V4 országokból, hanem a többi külföldi országokból is érkezhetnek vadászok. A jogszabály-módosítás ellenére az idősebb külföldi vadászok óvatosak, és a folyamatosan emelkedő koronavírusos esetek miatt inkább kivárnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szeptember a somogyi vadásztársaságok legforgalmasabb időszaka, ilyenkor szokott a legtöbb külföldi vendégvadász a megyébe érkezni. A koronavírus miatt nemrég elrendelt határzár viszont korlátozta a bejövetelüket, olvasható a sonline.hu oldalán.

A Dunántúlon jellemzően a gímszarvasbikára alapoznak a vadásztársaságok, van olyan somogyi társaság, amelynek bevétele több mint 50%-a ebből áll, mondta Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Somogy Megyei területi szervezetének titkára. A szakember hozzátette, hogy a külföldi vadászok részére augusztus végéig a tervezett háromszáz helyett mindössze száz engedélyt adtak ki.

Mint ismeretes, 2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től Magyarország lezárja határait, az ország területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be. Az OMVK azért kezdett lobbizni, hogy a külföldi bérvadászokra ne vonatkozzon ez a beutazási tilalom, hogy a hamarosan kezdődő gímbika szezon ne váljon egy csapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné. Az OMVK Agrárminisztériummal történő egyeztetéséről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lobbi sikeres volt, ugyanis szeptember ötödikétől egnyílt az út a külföldi vadászok számára. Az OMVK honlapján található közleményből ugyanis kiderült, hogy a szervezet által kidolgozott, és az Agrárminisztériumnak megküldött eljárásrend kedvező fogadtatásra talált, és a Magyar Közlönybe szeptember 4-én bekerült a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása, amelynek vonatkozó rendelkezése (10/B. § (1)) kimondta, hogy "ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Huszonöt éve nálunk vendégeskedő osztrák vadászok nyomban telefonáltak, hogy jöhetnek-e hozzánk vadászni

- mondta Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke.

Meiszterics János hozzátette, a külföldi vadászoknak a határon be kell mutatniuk a bérvadászati szerződést, és akkor beengedik őket. A szakember megjegyezte, hogy bevételeik 30%-át a külföldi vadásztatás fedezi, azonban azt tapasztalja, hogy a most bejelentett könnyítéssel sem áll helyre egy csapásra a megszokott rend. Sok külföldi vadász ugyanis inkább kivár.

Azt tapasztaljuk, hogy főképp az idősebb német vadászok tartanak attól, hogy folyamatosan emelkedik hazánkban a koronavírusos betegek száma, emiatt rájuk nem számíthatunk

- mondta Meiszterics János.

A Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrányi Vadász­egyesületénél elmondták, hogy folyamatosan tájékoztatják a külföldi vadászokat, hogy az új szabályozás szerint már jöhetnek hozzájuk. Udvaros Zoltán, a vadásztársaság elnöke elmondta, hogy a vadkárt, a hivatásos vadászokat ki kell fizetni, s ha az idén elmaradnak a külföldi vadászok, abban az esetben nagy bajban lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06