Itt a rendelet: így juthatnak átmeneti támogatáshoz a magyar juh- és kecsketartók

Itt a rendelet: így juthatnak átmeneti támogatáshoz a magyar juh- és kecsketartók

agrarszektor.hu
Megjelent a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet szerinti átmeneti támogatás igénybevételéről szóló 95/2020. (IX. 25.) számú kincstári közlemény, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az elsődleges mezőgazdasági termelést végző vállalkozások - a vállalkozás kapcsolt vállalkozásait is figyelembe véve - vissza nem térítendő támogatásként legfeljebb 100 000 euró mértékű átmeneti támogatást vehetnek igénybe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet alapján a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében a megfelelő minőségű és genetikai értékű apaállatok esetén az állattartó a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására a 2020. október 1. és október 31. közötti időszakban kizárólag vissza nem térítendő átmeneti támogatást vehetnek igénybe, a kérelmező rendelkezésére álló szabad átmeneti támogatási keretének összegéig, írta meg a NAK.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A kérelmező a tenyészetében lévő minden megkezdett ötven anyajuh egyedszám után egy tenyészkos, illetve minden megkezdett ötven anyakecske egyedszáma után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást. Ha a tenyészetben lévő anyajuhok vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás. Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás!

A támogatás mértéke a támogatási időszakban megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb

  • apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,
  • az "A" törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,
  • a "K" köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.

A saját állományból származó és a támogatási időszakban tenyésztésbe állított apaállat esetén a támogatás a fenti pontokban foglaltak szerint kerül megállapításra.

Az átmeneti támogatási kérelmet és az eljárás során minden dokumentumot ‒ így a hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat és a felügyeleti eljárás kivételével a jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat is - az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. A támogatási kérelem benyújtásra a Magyar Államkincstár nem rendszeresít papíralapú nyomtatványokat. A nem elektronikus úton benyújtott támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, az egyéb nem elektronikusan benyújtott dokumentum a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe!

Az átmeneti támogatási kérelem az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon 2020. október 1. 00:00:00 és 2020. október 31. 23:59:59 között nyújtható be. Tekintettel arra, hogy a kérelem benyújtásának végső határ idejének napja ‒ 2020. október 31-e ‒ hétvégére esik, így az a Kincstárnál munkaszüneti nap, ezért az átmeneti támogatási kérelmeket legkésőbb 2020. november 2-án 23:59:59-ig lehet benyújtani, mely határidő jogvesztő! Az átmeneti támogatási kérelem módosítására, annak a benyújtását követő naptól két napon belül, de legkésőbb a benyújtási határidő végéig 2020. november 2-án 23:59:59-ig van lehetőség.

A Kincstár 95/2020. (IX. 25.) számú közleménye itt, az intézkedéssel kapcsolatos további információk pedig a Kincstár honlapján, ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03