Tehetetlenek a szakemberek: rejtélyes betegség támadja a magyarországi őzeket

Tehetetlenek a szakemberek: rejtélyes betegség támadja a magyarországi őzeket

agrarszektor.hu
Az őz az egyik legelterjedtebb hazai nagyvadfaj, és Békés megyékben él a legtöbb, nagyságrendileg negyvenezer példány. A megye dámszarvasból is dobogós, egyedül Tolna megye közelíti meg a békési öt és fél ezer példányt. Békés megye azonban nemcsak a létszámban, de a minőségben is kiemelkedő, ott él a legnagyobb agancsokkal bíró őzállomány. Az állatokat azonban egy rejtélyes betegség támadta meg: az agancsok deformálódnak, eltorzulnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hrabovszki János, a vadászkamara és a vadászszövetség megyei elnöke elmondta, hogy Békésben van a legtöbb és a legjobb minőségű őz, a legnagyobb agancsokkal bíró, genetikailag legértékesebb állomány a megyében él. A Békés megyei őzállomány közel fele őzbak, az elejtett őzbakok egyötöde érmes minősítésű, ami nagyon jónak felel meg. Ezzel a régió az ország élvonalába tartozik, olvasható a beol.hu oldalán.

Békés megye így aztán kifejezetten érdekelt a betegség kutatásában. Nemrégiben a megyei vadászkamara szervezésében más szakemberekkel együtt Lakatos István, a Kapos-Tolnai tájegység fővadásza beszélt a békési vadgazdálkodási szakembereknek arról, hogy hol tartanak a jelenlegi kutatások. Mint elmondta, az agancstő-rendellenesség Tolna és Somogy megyében a kilencvenes években jelent meg, manapság ebben a két megyében a legrosszabb a helyzet. Kezdetben dámszarvasoknál észlelték a problémát, majd pár éve megjelent az őzeknél és a gímeknél is. Lakatos István kifejtette, a hazai kutatásban több egyetem, kutatóközpont, valamint számos szakember is részt vesz, a minták gyűjtésében pedig a tájegységi fővadászok és hivatásos vadászok vannak segítségükre.

Lakatos István a problémát ecsetelve hozzátette, a betegség egyre nagyobb gondot jelent Magyarországon, egyes területeken 40-50%-os a terítékre hozott bikáknál az agancs­tőproblémás egyedek aránya. Az agancstő deformálódik, néha gennyes gyulladás alakulhat ki, a beteg bika pedig torz agancsot épít fel. A szakember szavai szerint, a tömör csontból álló körcentrikus agancstő ilyenkor méretében megváltozik, szerkezetében átalakul. A problémás oldalon pedig az agancstő az agancslevetés ideje előtt általában kitörik.

Az állat élete során ez megismétlődhet mindaddig, amíg az agancstő a koponya síkjáig ki nem törik. Amíg az agancstő megvan, újra és újra képződik valamiféle agancs, amely azonban rendszerint kisebb, mint az egészséges oldalon

- mondta el Lakatos István.

A kórt még nem lehet kezelni, a gyulladásos megbetegedésekkel vagy a parazitológiai problémákkal ellentétben, ahol a megfelelő szertől meggyógyul az egyed, itt egyelőre még nem ismert a megoldás. Jelenleg a kutatás ott tart, hogy a bakteriológiai fertőzést lényegében kizárták, és megállapították, hogy az elváltozás másodlagos fertőződés eredménye, amely az agancstisztítási időszak után keletkezik. Az agancstő-rendellenességet a kutatások szerint több faktor együttesen váltja ki, most azokat a tényezőket kutatják, amelyek hozzájárulnak a szarvasfélék agancstövének megváltozásához.

A kutatásban közreműködik a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet szaporodásbiológiai és toxikológiai kutatócsoportja is. Vezetője, dr. Szőke Zsuzsanna elmondta, a trófeaépítési problémák egyik lehetséges oka a kiegészítésre szánt abraktakarmány nem megfelelő minősége, mikotoxin-fertőzöttsége. Dr. Szemethy László, a Pécsi Tudományegyetem Vidékfejlesztési Intézetétől a mikotoxinok vadgazdálkodási hatásairól beszélt. A mesterséges takarmányokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a vad etetésénél a háziállatok élelménél is jobb minőségű takarmányt kell kijuttatni. Elmondása szerint probléma lehet a szennyezettség, ami lehet tárolási, kezelési és kijuttatási hiba is. Szemethy László javaslatokkal is élt, szerinte a takarmányozási hiba megoldása lehet a megelőzés, a termesztési és tárolási szabályok betartása, penészirtók használata, a szármaradványok beszántása, a gyommentesítés, a monokultúra kerülése, a talajjal keveredés megakadályozása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?