Belelkesültek a kutatók: ez a gigantikus bogár még nagy hatással lehet a járműgyártásra

Belelkesültek a kutatók: ez a gigantikus bogár még nagy hatással lehet a járműgyártásra

agrarszektor.hu
Egy törésálló páncéllal rendelkező bogár tanulmányozása segítheti a tartósabb és erősebb repülők, valamint épületek tervezését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nature című folyóiratban publikált tanulmány szerint a Nosoderma diabolicum nevű faj szokatlan páncélja úgy rétegződik és illeszkedik, mint egy kirakósjáték, olvasható a HVG oldalán. Ennek is köszönhetően a dél-kaliforniai erdőkben élő bogár a saját testsúlyánál nagyjából 39 ezerszer nagyobb nyomást is kibír. Ez a bogár szupererős, mondta Pablo Zavattieri, a Purdue Egyetem építőmérnöke, aki kutatótársaival együtt még autóval is áthajtott a rovaron, hogy tesztelje a páncélja erejét.

A kutatók elektronmikroszkópos és CT-vizsgálatot is végeztek a rovaron, hogy kiderítsék, mi teszi ilyen erőssé a külső vázát. Ahogy az a röpképtelen bogarak esetében gyakran előfordul, a faj fedőszárnyai megerősödtek és megkeményedtek az idők során. Közelebbről vizsgálva a kutatók azt is megállapították, hogy a páncélt kirakósszerűen illeszkedő elemek és rétegzett felépítés erősíti. Nyomás hatására a szerkezet lassan megtöredezik és nem egyszerre roppan össze.

Mindez hasznos lehet a mérnökök számára a repülőgépek és egyéb járművek tervezésekor. A szakemberek jelenleg egyebek között csavarokra, hegesztésre és ragasztóanyagokra támaszkodnak a különböző elemek összeillesztésekor, ám ezek idővel meggyengülnek. A Nosoderma diabolicum páncéljával azonban a természet egy "érdekes és elegáns" alternatívát kínál a problémára.

A mostani tanulmány az amerikai légierő egy 8 millió dolláros projektjének része, amelynek célja annak tanulmányozása, hogy a különböző teremtmények, például a sáskarákok és a kanadai vadjuh biológiája miként segítheti ütésálló anyagok kifejlesztését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?