Súlyos döntést hozott az országos főállatorvos: ez minden magyar baromfitartót érint

Súlyos döntést hozott az országos főállatorvos: ez minden magyar baromfitartót érint

agrarszektor.hu
A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánk egészét érintik, így dr. Bognár Lajos országos főállatorvos Magyarország teljes területét nagy kockázatúnak nyilvánította a madárinfluenza vírus megjelenésének veszélye szempontjából. Emiatt az országos főállatorvos elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését. A megelőzés érdekében - az eddigi előírásokon túl - további, kiegészítő intézkedések bevezetése is indokolttá vált, elsősorban a vízibaromfik szállítása és a szárnyasvad-állomány pótlása területén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vízibaromfik szállításához kapcsolódó előírások

A madárinfluenza terjedése szempontjából az élő állatok mozgatása, az állattartó telepről történő bármilyen célú kiszállítása kiemelt kockázatot jelent - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az országos főállatorvos 2020. november 11-én kiadott, visszavonásig érvényes intézkedése szerint a vízibaromfik esetében tamponvizsgálatnak kell megelőznie minden, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítást (tömésre, hízlalásra, tovább tartásra történő kihelyezés), kivéve a napos baromfi kihelyezést. Az intézkedés hazánk teljes területén érvényes.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Technikai megvalósítás:

  • minden állatmozgatás előtt,
  • a kiszállítást megelőző 72 órán belül,
  • a szállítással érintett termelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljából eljuttatni a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába.

Fontos, hogy a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szárnyasvad-állomány pótlásához kapcsolódó előírások

Szintén országszerte kötelező a tamponvizsgálat a szárnyasvad-állomány pótlására szánt baromfik (fácán, fogoly, tőkés réce) természetbe való visszaengedése előtt.

Technikai megvalósítás:

  • minden állatmozgatás előtt,
  • a kiszállításett termt megelőző 72 órán belül,
  • a szállítással érintelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljára eljuttatni az állategészségügyi hatósághoz.

Fontos, hogy a szállítmány indításának előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelése

Az országos főállatorvos elrendelte Magyarország teljes területén a vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelési programját az esetlegesen jelen lévő fertőzés mielőbbi felismerése érdekében. A feladat elsősorban a hatósági állatorvosokat érinti, de a minél sikeresebb végrehajtás érdekében az Országos Járványvédelmi Központ a nemzeti parkokat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet is bevonta annak teljesítésébe.

Fenti intézkedések célja a baromfitartó telepek járványvédelmi zártságának és biológiai biztonsági szintjének fokozása. Mindemellett hasonlóan lényeges, hogy a hazánk területére esetelegesen érkező fertőzött madarakat minél korábban észleljük, azonosítsuk, s ezáltal megtehessük a baromfiállományok védelmét szolgáló megelőző intézkedéseket. Az országos főállatorvos elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését is. A további intézkedések bevezetéséről, illetve a jelenlegi intézkedések módosításáról, szigorításáról vagy visszavonásáról a járványügyi helyzet változása, valamint a baromfitartó telepek biológia biztonsági felkészültségének értékelése alapján dönt majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?