Nem áll le az afrikai sertéspestis, jelentős növekedés a vaddisznó állományban - friss helyzetkép

Nem áll le az afrikai sertéspestis, jelentős növekedés a vaddisznó állományban - friss helyzetkép

Takarék Agrár24
Az afrikai sertéspestis évek óta jelen van Európában. A 2020. szeptember 10-i németországi megjelenése újra megerősítette, hogy bár még ez a veszély sem múlt el, ismét megoldandó problémák elé állítja a sertéságazatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lengyelországban 2014. óta jelen van az afrikai sertéspestis. Innen terjedt át Németországra, annak ellenére, hogy védő-kerítésekkel készültek a határ vonalán. (Forrás: www.gov.uk)

Németországban Brandenburg tartományban jelentek meg az első ASP fertőzött vaddisznók. A vírus terjedésének megakadályozására több zónát jelöltek ki: mag zónát, a megtalált esetek 60 km-es körzetében, 150 km2-t és öt nagy sertéstelepet foglalt magába, valamint puffer zónát, ami 2300 km2-t, 100 sertéstelepet és 20.000 sertést érintett.

A továbbterjedést a zónákon belül nem sikerült megállítani. Október 1-ig 38 esetet, november 1-ig már 123 esetet igazolt a Friedrich Loeffler Intézet a németországi vaddisznó állományban. Ezidáig a fertőzés a házi sertés állományokat elkerülte. Az intézkedések során újabb három zónát (Spree-Neisse, Oder-Spree és Märkisch-Oderland körzetek) alakítottak ki, illetve törvénymódosítást hajtottak végre annak biztosítására, hogy a szükséges intézkedéseket meghozhassák (utas- és járműforgalom korlátozása, kordonozás, vadászati, mezőgazdasági területek használatának korlátozása, stb). (Forrás: Német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium)

Európa (Kelet-Európa) 16 országában találtak 2020. október 15-ig ASP fertőzést vaddisznó állományban, de ezek között csak hat olyan ország van, ahol házi sertéseknél még nem jelent meg a betegség: Belgium (2020 októberében kérelmet nyújtott be az ASP mentesség visszaszerzésére), Csehország, Észtország, Németország, Olaszország és Magyarország.

A 10 161 regisztrált esetből (2020.01.01.-10.15.) a legtöbbet viszont hazánkban regisztrálták, utánunk Lengyelország és Románia következett (két utóbbi országban házi sertés állományban is jelen van).

A házi sertések esetében az idén jóval kevesebb (-40%) esetet regisztráltak Európában, azonban egyáltalán nem megnyugtató, hogy a vaddisznó állományban 180 %-os növekedés tapasztalható a két év azonos időszakát összehasonlítva, illetve új gócpontok is kialakultak. (Forrás: www.gov.uk)

Forrás: www.gov.uk

A magyar sertések, sertéshús és húskészítmények Magyarországon és az EU-ban korlátozás nélkül értékesíthetők, mivel csak vaddisznókban találtak ASP fertőzést.

Magyarországon 2018.04.21-én találták az első ASP-vel fertőzött vaddisznót, ettől kezdve több harmadik ország az élő sertés és sertéshús esetében korlátozó intézkedéseket vezetett be hazánkkal szemben. Magyarország teljes területére vonatkozó korlátozásokat vezetett be: Ausztrália, Belorusszia, Bosznia-Hercegovina, Dél-Afrika, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Japán, Kazahsztán, Kína, Malajzia, Mexikó, Mongólia, Peru, Tajvan, Thaiföld, Ukrajna.

Néhány ország (Chile, Kanada, Macedónia, Montenegró, Oroszország, Szerbia, Szingapúr, Vietnám) az EU regionalizációs megállapodását (ASP-vel érintett, korlátozás alatti területek, 2014/709/EU) alkalmazza.

A vaddisznó állományban látható esetszám növekedés azt mutatja, hogy az afrikai sertéspestis jelen van térségünkben, még nem dőlhetünk hátra. 

Írta: Sándor Gáborné, Takarékbank Agrárcentrum

Forrás: Német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium, www.gov.uk

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?