Kiderült: ilyen fogásra számíthatnak idén a horgászok a Balatonon

Kiderült: ilyen fogásra számíthatnak idén a horgászok a Balatonon

agrarszektor.hu
Egyedül a süllő telepítése maradt el a tervtől tavaly a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámoló szerint, ponty, csuka, kősüllő került a Balatonba bőven.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február végétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket tavaly a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 106 fuvarral, összesen 11 256 km-t megtéve, 33 helyszínen történtek haltelepítések, írta meg az Infostart a hirbalaton.hu és a társaság beszámolója alapján.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámolójában leírta, hogy az őszt tekintik a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszák le tógazdaságaik halastavait, de 2020-ban is szerveztek tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300 ezer kilogramm vegyes, 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségükben. Ezt minden évben igyekeznek túlszárnyalni, 2020-ban az év során végül 337 151 kg pontyot sikerült a tóba engedniük.

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságokhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottak, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben. A térbeli eloszlás kapcsán a vízkezelő fontosnak tartja leszögezni, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint, ezt a haljelöléses vizsgálatok is alátámasztják. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekednek arra, hogy a Balaton három medencéje között nagyjából egyenletesen osszák el a telepítéseket. 2020-ban ez a következőképpen alakult:

  • keleti-medence: 131 453 kg,
  • középső medence: 104 590 kg,
  • nyugati medence: 101 108 kg ponty.

A keleti medencébe arányaiban egy kicsivel több halat szállítottak az ott jellemző gyengébb fogási esélyek miatt.

Egy- és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kilogrammal gyarapodott a Balaton. Ez elmarad a 6 ezer kilogrammos éves telepítési normától, ám süllőből sajnos még nem sikerült önellátóvá válnia a társaságnak, ezért ki vannak szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban változhat a helyzet, mert a mórichelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek a cég kezelésébe, az így megnövekedő termőterületünk pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére.

Előnevelt csukából a 250 ezer darabos kötelezettséget kétezerrel meghaladva helyezte ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. A 252 ezer darab betelepített csukát idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok segítségével motorcsónakokból és a balatoni befolyók partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500 darabot telepítettek a Balatonba, de előnevelt korosztályúakat is helyeztek ki, 120 ezret. Egy és kétnyaras kősüllőből rekord mennyiség került a Balatonba, összesen 14 330 darab. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogták be, majd mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték, mellyel elsők az országban. A munka "A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű" GINOP-projekt keretében valósult meg. Két- és háromnyaras korú compóból a kötelezettséget túlteljesítve, 500 kg-ot telepítettek. Idén folytatódott a 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási program: október elején összesen 11 ezer darab egynyaras példányt engedtenk szabadon. A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket, itt a kötelezettségnek megfelelve 250 ezer előnevelt pontyot, továbbá 51 ezer előnevelt csukát és 50 ezer előnevelt süllőt helyeztek ki.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. azt is közölte, hogy telepítés napját megelőzően "haltelepítési előrejelzést" adtak közre, majd a pontos időpontokat a "percről percre" tudósításukból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közel eső valamely horgász egyesület képviselőjét értesítették telefonon. Így 2020-ban sem telepítettek úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította volna a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként a társaság honlapján fényképekkel (és olykor videóval) ellátott "haltelepítési beszámolót" adott közre. A haltelepítésekről szóló összes hírük és fotójuk visszakereshető a honlapon a “haltelepítési hírek" feliratra kattintva.

(Címlapkép forrása: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?