Súlyos betegség fenyegeti a magyar sertéseket: drasztikus döntés született

Súlyos betegség fenyegeti a magyar sertéseket: drasztikus döntés született

MTI
Gyéríteni kell a magyarországi vaddisznóállományt az afrikai sertéspestis terjedésének lassítása, illetve annak érdekében, hogy hosszú távon mentes legyen az ország a betegségtől - mondta az országos főállatorvos szerdán az M1 aktuális csatornán. Az országos főállatorvos szerint az afrikai sertéspestissel 10 éve küzd az Európai Unió, legutóbb Németországban jelent meg a betegség, a vírust vaddisznókban mutatták ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bognár Lajos hozzátette, nemrég készült el a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy a vadászatra jogosultak választhatnak a gyérítés lehetséges eszközei (kilövés, csapdázás) közül. Kiemelte, a vaddisznóállomány gyérítése azért fontos, mert az afrikai sertéspestis a természetben ezeknek az állatoknak a közvetítésével gyorsan tud terjedni. A vírusos betegség a vaddisznókra és a házi sertésekre jelent veszélyt, az emberre nem, azonban komoly gazdasági károkat tud okozni. Közvetlen módon azáltal, hogy a megbetegedett sertések szinte mindegyike elhullik, közvetetten pedig a kereskedelmi korlátozások miatt, amelyek az élő sertés mellett valamennyi sertésterméket érintik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?