Veszélyes állatbetegség ütött fel a fejét Magyarországon: gyorsan terjed a fertőző vírus

Veszélyes állatbetegség ütött fel a fejét Magyarországon: gyorsan terjed a fertőző vírus

agrarszektor.hu
Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája. A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) 2021. március 1-től 28-ig azonnali hatállyal felfüggesztette a nemzetközi versenyek megtartását az európai kontinens 10 országában. Mivel az EHV fertőzés Magyarországot is érinti, így a Magyar Lovassport Szövetség hazánkban is bevezette a korlátozó rendelkezést a nemzeti rendezvények esetében. A Nébih felhívja a lótartók figyelmét, hogy állataik érdekében, ha a legenyhébb tüneteket is észlelik lovaikon, azonnal forduljanak szolgáltató állatorvosukhoz!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lovak herpeszvírusának (Equine Herpes Virus, EHV) tömeges megjelenését a spanyolországi Valenciában észlelték, egy több mint 700 ló részvételével zajló eseményen - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azóta már több európai országban, például Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Svédországban, Svájcban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket, összesen csaknem 100 lónál. Közülük 10 állat elpusztult a fertőzés következtében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kialakult helyzet kapcsán dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a kezdetektől egyeztetéseket folytat a Magyar Lovassport Szövetséggel. A hazai szervezet, az országos főállatorvossal egyetértésben, valamint a FEI ajánlásával összhangban, 2021. március 16-ig a hazai lovasversenyek felfüggesztése mellett döntött. Az intézkedést különösen az indokolja, hogy a legfrissebb rendelkezésre álló információk szerint Magyarországon is azonosítottak 7 fertőzött állatot. 

Az EHV elleni védekezés az általános járványvédelmi szabályok betartása mellett vakcinázással történik. A jelenleg leginkább javasolt védekezési módszer a lovak forgalmának korlátozása, valamint a külföldről érkező állatok karanténba zárása egy hónapra. A Nébih felhívja a lótartók figyelmét, hogy amennyiben a legenyhébb tüneteket is észlelik lovaikon, azonnal forduljanak szolgáltató állatorvosukhoz! Minél előbb megkapja az állat a szakszerű ellátást, annál nagyobb az esély a betegség enyhébb lefolyására.

Fontos tudnivalók a lovakat megbetegítő herpeszvírusról
A herpeszvírusok az influenzavírusok mellett a légúti megbetegedések leggyakoribb kórokozói. Terjedésük elsősorban a fertőző lovak közvetlen érintkezésével, cseppfertőzés útján történik. A lovak herpeszvírusának legelterjedtebb képviselője az EHV-1-es, valamint az EHV-4-es szerotípus. A kórokozó mindkét típusa a légzőrendszert és az idegrendszert támadja. Leginkább a kancákra, különösen a vemhes egyedekre jelent veszélyt, amelyeknél vetélést okozhat, de tulajdonképpen bármelyik lovat megbetegítheti. A lovak többsége (Magyarország lóállományának mintegy 80%-a) általában 3. életévének eléréséig találkozik a herpeszvírussal.
Amelyik ló egyszer megfertőződött, élete végéig vírushordozó marad, legtöbbször tünetmentesen, úgynevezett látens hordozóként. Stresszhatás vagy egyéb immunrendszert gyengítő hatás következtében a herpeszvírusok aktivizálódnak, majd elszaporodnak a ló szervezetében, ami az állat megbetegedéséhez vezet. A beteg állat a légutak váladékán keresztül üríti a vírust, amely így az egész lóállományban elterjed. A légzőszervrendszeri tünetek savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, illetve láz formájában jelentkezhetnek 3-5 nap lappangási idő után. Bakteriális felülfertőződés következtében, súlyosabb esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat. Az idegrendszert támadó vírustörzsek keresztgyengeséget, súlyosabb esetben bénulást okozhatnak. Előfordulhat, hogy a megbetegedett állat nem tud vizeletet, székletet üríteni.
Enyhébb esetekben van esély a teljes gyógyulásra, súlyosabb esetekben azonban mozgásszervrendszeri problémák maradhatnak vissza, sőt el is pusztulhat az állat. Fontos, hogy amennyiben az állattartó a legenyhébb tüneteket is észleli a lován, azonnal forduljon szolgáltató állatorvosához, ugyanis minél előbb megkapja a ló a szakszerű ellátást, annál nagyobb esélye van a betegség enyhébb lefolyására!

A lóherpesz sem Európában, sem Magyarországon nem tartozik a bejelentésre kötelezett betegségek közé. A vírusnak azonban vannak olyan, súlyos megbetegedést vagy akár pusztulást okozó, agresszív formái, amelyek miatt fontos a fertőzés mielőbbi felismerése. A Nébih együttműködik a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületével, valamint a FEI és az Európai Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete (FEEVA) által kijelölt laboratóriumokkal a betegséget okozó vírus aggresszív formájának jobb megértése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?