A méhek a Föld barátai: úttörő kezdeményezésbe kezdett a Pilis Parkerdő

A méhek a Föld barátai: úttörő kezdeményezésbe kezdett a Pilis Parkerdő

agrarszektor.hu
Egyedülálló kezdeményezés indult útnak Budakeszi közelében: a fenntarthatóság és a fajgazdagság érdekében, a Fiskars finanszírozásával 200 őshonos, virágzó fát és ugyanennyi cserjét ültetett el a Pilisi Parkerdő, ezen kívül kihelyeztek két méhecskehotelt és két kaptárt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rovarvilág szegényedése, ezen belül a méhek számának jelentős csökkenése sajnos már évtizedek óta tartó folyamat. A méhek legfontosabb ökológiai feladata és funkciója a növények és fák beporzása, ezzel járulnak hozzá a növényvilág és végső soron a földi élet fenntartásához. Ahogy Albert Einstein is megfogalmazta: a méhek kipusztulását az emberiség csak négy évvel élné túl - olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Pilisi Parkerdő és a Fiskars közös kezdeményezése olyan erdőkezelésre mutat példát, ahol a méhek és más beporzó rovarok életlehetőségei javulnak. A kiválasztott erdőterületen - összhangban a kezdeményezéssel - jelenleg folyik az a program, amelyet a Parkerdő indított annak érdekében, hogy a méhek jelenlétének biztosításával növelje a fajgazdaságot. A több mint fél évszázada ide telepített, ám a 2014-es jégkár miatt erősen megritkult, homogén feketefenyő-állományt az erdészet céltudatos munkájával csertölgy, molyhos tölgy és mezei szil, korai és mezei juhar, virágos kőris és barkóca berkenye fák csemetéivel gazdagítja, alakítja át. 

Mellettük kap helyet a most elültetett több száz virágzó, a méhek számára fontos fa- illetve cserjefaj is, melyek között megtalálható a kislevelű hárs, a sajmeggy, a galagonya és a vadkörte is. Az így kialakuló, rendkívül változatos, fenyő és lombos fajok alkotta elegyes erdő jobb lehetőséget biztosít a méhek megélhetéséhez. A méhek az erdő fenntartásában is fontos szerepet játszanak, számos fafaj, így például az erdei gyümölcsök beporzásában. A kihelyezett méhecskehotelek és kaptárak ezt a folyamatot támogatják, teszik színessé és fenntarthatóvá ebben a főváros szomszédságában található erdőben.

Forrás: Pilisi Parkerdő 
Az egészséges erdei ökoszisztémának feltétele és része a méhek jelenléte, értékes munkássága. Az erdőket érő különféle negatív hatások, mint amilyen a klímaváltozás vagy más civilizációs ártalmak, felborítják az erdők ökoszisztémájának egyensúlyát, s ezt az egyensúlyt, ahol lehet, nekünk, embereknek lehetőségünk és kötelességünk újra megteremteni. Erre jó példa ez a program  

 - fogalmazott Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

Forrás: Pilisi Parkerdő 

A kezdeményezés szervesen illeszkedik a Fiskars "Váljunk méhmentővé!" nemzetközi kampányához: 

Mindenki, aki részt vesz a projektben, számít. Méhbarát növényeket tavasztól nyárig lehet ültetni. Nem feltétlenül kell kert hozzá, sokat tehetünk a rovarokért a teraszunkon, vagy akár az ablakpárkányunkon is. A megfelelő növényekkel és eszközökkel nagy változást érhetünk el mi is  

 - mondta Barbara Rossmann, a Fiskars regionális programigazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fennmaradását célzó erdőfejlesztést a Pilisi Parkerdő a Budakeszi és Páty között található erdőterületen végezte el, a munkálatokat május 15-én befejezték

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?