Új rendelet élesedett: változott a szabályozás, ez minden magyar sertéstartót érint

Új rendelet élesedett: változott a szabályozás, ez minden magyar sertéstartót érint

agrarszektor.hu
Új uniós rendelet lépett életbe 2021. április 21-től az afrikai sertéspestis (ASP) tekintetében alkalmazandó különleges járványvédelmi intézkedésekről. A jogszabály előírásai elsősorban a házisertéstartókat, valamint a sertéshúst és hústermékeket előállító létesítményeket érintik, de a vaddisznók mozgatására és a vaddisznóhús forgalmazására nézve is szigorúbb követelményeket vezetnek be. Mindezek érvényesítése érdekében Magyarország ASP Mentesítési Tervének módosítása is folyamatban van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021. április 21-től az Európai Unió valamennyi tagállamában, így hazánkban is kötelezően alkalmazandóak az új közösségi rendelet előírásai az ASP-vel összefüggő járványügyi intézkedések során, felváltva és hatályon kívül helyezve a területet korábban szabályozó végrehajtási határozatot - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az új rendeletnek megfelelően folyamatban van Magyarország ASP Mentesítési Tervének módosítása, melynek megjelenéséig az országos főállatorvos által kiadott utasításokat kell betartani.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A nemrég hatályosult jogszabály előírásai mindenekelőtt a sertéstartókat, a sertéshúst és hústermékeket előállító létesítményeket érintik. 

  • A fertőzött területről származó sertések mozgatásához és a belőlük előállított termékek szabad forgalmazásához ezentúl már nem elegendő a kiszállítás előtti vérvizsgálat. Az érintett telepeknek szigorú járványvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük, amelynek teljesítéséről évente kétszer helyszíni ellenőrzéssel bizonyosodik meg a hatóság.
  • A fertőzött területről származó sertések azonnali vágása, valamint a belőlük nyert húskészítmények előállítása és szabad forgalmazása csak ún. kijelölt vágóhidakon és feldolgozóüzemekben történhet. A létesítmény kijelölését az üzemeltetőnk kell kérnie a területileg illetékes állategészségügyi hatóságtól.
  • Fertőzött területen kívülre továbbtartás céljából is csak kijelölt telepre szabad sertést kiszállítani.
  • Az élő vaddisznó és a vaddisznóhús vonatkozásában a következő változásokat generálja az új jogszabály:
  • A vadon élő vaddisznók mozgatásának lehetősége megszűnik a közepes kockázatú területen lévő vadaskertek között is.
  • A vaddisznóhús forgalmazásában az eddigiekhez képest további szigorítást jelent, hogy most már nemcsak a vaddisznó származási helye, hanem a vadfeldolgozó elhelyezkedése is befolyásolja az ott előállított termék forgalmazását.

Az előírásokról és az új eljárásrendről a megyei állategészségügyi hatóságok részletes útmutatót kaptak, amelynek segítségével a létesítmények kijelölését, az élőállat- és termékforgalmazás zavartalanságát továbbra is biztosítani tudják.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?