Most érkezett: a világon elsőként H10N3 madárinfluenzával fertőződött meg egy férfi

Most érkezett: a világon elsőként H10N3 madárinfluenzával fertőződött meg egy férfi

MTI
A világon elsőként a H10N3 madárinfluenza-vírussal fertőződött meg egy férfi a kelet-kínai Csiangszu tartományban - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 41 éves férfi állapota a közlemény szerint stabil, és megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek alapján távozhat a kórházból. A kínai egészségügyi hatóságok szerint az eset elszigetelt jellegű, és közvetlenül madárról emberre terjedő vírusfertőzés okozta, ezért egy járvány kialakulásának kockázata rendkívül alacsony.

A Csencsiang városban élő férfinél április 23-án kezdtek jelentkezni a betegség első tünetei - többek között láz -, majd állapota tovább romlott, és április 28-án kórházba került. Diagnózisát végül a kínai járványügyi központ helyszínre delegált szakértői állapították meg a pácienstől vett vírusminta genetikai szekvenálását követően, május 28-án. A beteggel közeli kapcsolatba került embereket orvosi megfigyelés alá helyezték, de rendellenességet egyiküknél sem tapasztaltak.

Korábban sehol a világon nem jegyeztek fel olyan esetet, amelyben a madárinfluenza-vírus H10N3 törzse emberre terjedt volna át. A vírus más törzsei szórványosan okoznak hasonló eseteket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. Egy 2016 és 2017 között az országon végigsöprő járvány, amelyet a vírus H7N9-es törzse okozott, mintegy háromszáz ember halálát okozta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?