Súlyos invázió tombol Ausztráliában: több millió egér árasztotta el az országot

Súlyos invázió tombol Ausztráliában: több millió egér árasztotta el az országot

MTI
Egerek milliói lepték el az ausztráliai Új-Dél-Wales állam vidékeit, hatalmas károkat okozva a házakban és a termésben - jelentették hírügynökségek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint sok helyen annyi az egér, hogy nem látszik tőlük a házak padlója, a mennyezeten keresztül pedig hallani, ahogy a több ezer rágcsáló kaparászik. Egy család arról számolt be, hogy azért égett le a házuk, mert az egerek elrágták az elektromos vezetékeket.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az állam kormánya szerint "abszolúte példátlan" egérinvázióról van szó, és csak találgatni lehet, hogy hány millió egér özönlötte el a vidéket. Adam Marshal, az állam agrárminisztere arról beszélt, hogy ha nem sikerül gátat szabni az egerek szaporodásának, az társadalmi és gazdasági válságba taszíthatja Új-Dél-Wales vidéki településeit. A helyi agrárkamara szerint az egerek egymilliárd ausztrál dollárnyi termést zabálhatnak fel. Egy farmer az AP-nek azt mondta: "vetnek és reménykednek", hogy az egerek nem falják fel a gabonát.

Új-Dél-Wales kormánya 50 hektoliter egyébként betiltott mérget rendelt Indiából az invázió megfékezésére, ám az illetékes hatóságok egyelőre nem hagyták jóvá a bromadiolon vészhelyzeti alkalmazását. Félő ugyanis, hogy a szer nem csak az egereket irtja ki, hanem ragadozóikat, köztük a ragadozómadarakat és a házimacskákat is megtizedeli.

Ezt azért kell megtennünk, mert olyan szupererős megoldásra van szükség, ami olyan, mint a napalm, és megsemmisíti ezeket az egereket

- érvelt a méreg bevetése mellett az agrárminiszter.

Az okozott kár mellett az érintettek szerint a szag a legborzasztóbb, ugyanis nappalra az éjjel aktív egerek milliói elrejtőznek, és csak a húgyszag és bűzölgő, oszladozó egértetemek tömege marad hátra.

Egész nap ez van. Kimegy az ember, kihelyezi a csapdákat, hogy legalább valamennyire mérsékelje a károkat, aztán hazajövök, és nincs más, csak a döglött egerek bűze

 - mondja egy gazdálkodó. 

Beveszik magukat a padlásra, és ha nincs megfelelően lezárva a helyiség, akkor az ágyba is bemásznak. Ismerek embereket, akiket összeharapdáltak az ágyban  

- mondta el Jason Conn, aki egy gazdálkodó család ötödik nemzedékét képviselő Új-Dél-Walesben.

Colin Tink marhaitatóból állított csapdát éjszakára, és arra számított, hogy pár száz egértetemet fog benne találni reggelre.

 Nem annyi lett. 7500 lett 

 - mesélte el. Egy másik gazda arra panaszkodott, hogy az egérürülék és a döglött állatok teteme az ivóvíz tárolására felállított tartályokat is beszennyezi, s többen megbetegedtek a víztől. Azt is mondja, abban bízik, hogy télen hideg lesz, és a fagy elintézi a rágcsálókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?