Tucatjával pusztulnak a madarak Ausztráliában: már az égből is hullanak

Tucatjával pusztulnak a madarak Ausztráliában: már az égből is hullanak

MTI
Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása. Az új-dél-walesi környezetvédelmi hivatal (EPA) arra kérte a lakosokat, hogy legyenek óvatosak az egyre növekvő egérinvázió elleni harcban, figyeljenek a méreg mennyiségére és a kihelyezésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy az állam középnyugati részén madarak pusztultak el, miután a méregből ettek. Parks város temetőjében Kelly Lacey, a WIRES ( Wildlife Information, Rescue and Education Service) vadvédelmi szolgálat helyi szervezetének önkéntese mintegy száz rózsás kakadu tetemére bukkant hétfőn. Arra gyanakszik a hatóság, hogy méreg okozta kakaduk elhullását, a vizsgálat ezt még nem erősítette meg.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rágcsálóirtásra széles körben használt cink-foszfid nem feltétlenül veszélyezteti a helyi madarakat - mondta Steve Henry, az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatója. Előírás szerint hektáronként egy kilogrammot lehetne elhelyezni, ami négyzetméterenként a szer három kis szemcséjét jelenti.

Megfelelően adagolva a szert nagyon kicsi a kockázat, hogy egy madár megtalálja és megegye a szemcséket. Azért hullanak a madarak az égből, mert az emberek helytelen dolgokat tesznek: a szert nem az előírt módon helyezik ki, vagy saját csalit gyártanak. Majdnem mindig ez történik, amikor egérinvázió tör ki  

- magyarázta Steve Henry.

A szakember úgy vélte, az ausztrál tél alatt tetőzik az egérszám, mivel "alapvetően abbahagyják a szaporodást", a tavaszi populáció nagyságát a telet túlélők száma határozza meg.

A szárazság és a bozóttüzek nyomában ez az invázió az utolsó csepp a pohárban a gazdáknak és a helyi vadvilágnak. Reméljük, ugyanolyan gyorsan ér véget, ahogy kezdődött 

- tette hozzá Kelly Lacey.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?