Elképesztő pénzeket költ erre a magyar kutyafajtára az Agrárminisztérium: ez az oka

Elképesztő pénzeket költ erre a magyar kutyafajtára az Agrárminisztérium: ez az oka

agrarszektor.hu
Garibaldi, Molly, Csenge, Csipke és Csana a napokban lettek polgárőrkutyák, hiszen részesei annak a fajtamentő-mintaprogramnak, amelyet az Agrárminisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) indított még 2018-ban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa a rendőrség Dunakeszin lévő Oktatási és kiképző Központjában a kutyák átadása alkalmával úgy fogalmazott: a kilenc magyar kutyafajtát leginkább úgy népszerűsíthetjük, ha megmutatjuk, mire is képesek. Az egyik különlegesen kedves kutyafajta a kuvasz, amely nemcsak szép, de hasznos is. Őrző, védő tulajdonságaikat kihasználva a kiképzett és levizsgázott kutyák a polgárőrök munkáját segítik majd. A kuvaszőr program keretében, a nagyragadozók távoltartása érdekében van olyan nemzeti park, amely villanypásztort biztosít, emellett kuvaszokkal erősíti meg az állatállomány védelmét.

A miniszteri biztos megemlítette, hogy a képzés költségeihez a minisztérium évente 1,5 millió forinttal járul hozzá, de a kuvasz és a többi magyar kutyafajta népszerűsítését más eszközökkel is segíti az agrártárca. A miniszteri biztos példaként jegyezte meg: az állam a magyar kutyafajták felett tenyésztői felügyeletet lát el, ingyenessé tette törzskönyvezésüket, emellett négy évvel ezelőtt a kilenc magyar kutyafajta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A Hungarikum Bizottság több pályázat kiírásával forrásokhoz segíti a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei Szövetségét. Összességében az elmúlt években erre a területre mintegy 60 millió forintot fordított az Agrárminisztérium.

Fotó: Fekete István

A most és a korábbi években kiképzésre átadott kutyák a polgárőrök munkájának segítése mellett a hungarikumokat is népszerűsítik. Kiállításokon, falunapokon, más eseményeken kicsik és felnőttek kedvencei ezen szép állatok. A kuvasznak nem csak múltja van, jövője is lesz - mondta V. Németh Zsolt.

Szabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai elnökhelyettese az eseményen azt hangsúlyozta, hogy a bűnmegelőzési munka során felmerült az igény arra, hogy kutya segítse a polgárőröket. Azóta beigazolódott, hasznos társa az embernek a kuvasz. A Polgárőrségnél minden évben pályázat útján választják ki azt az 5 egyesületet, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék és a polgárőrség kötelékébe állítsák. A kutyákat a MEOESZ vásárolja meg megbízható tenyésztőktől és ajánlja fel a Polgárőrségnek, az Agrárminisztérium kutyánként 300 ezer forinttal támogatja a programot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?