Hullanak a méhek, mint a legyek: súlyos veszély leselkedik a beporzókra

Hullanak a méhek, mint a legyek: súlyos veszély leselkedik a beporzókra

MTI
A mezőgazdaságban használt növényvédő szerek keveréke jelentősen növeli a méhek pusztulását, e keverékek veszélyességét jelentősen alábecsülték - vélik kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. A méhek és más beporzók létfontosságúak a termény és a vadon élőhelyei számára, a világszerte mezőgazdasági művelésbe bevont növények 75 százaléka függ a beporzóktól. A elmúlt években egyre nagyobb mértékben csökkent a méhpopulációk száma világszerte, ami aggodalmat váltott ki az élelmiszerbiztonságot és a természetes ökoszisztémákat illetően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt 20 év mintegy 90 tanulmányának egy új metaelemzésében a kutatók megvizsgálták a mezőgazdasági vegyszerek, a paraziták és az alultápláltság kölcsönhatását a méhek viselkedésére és egészségére. Azt találták, hogy ezek a különböző stressztényezők kölcsönhatásban vannak és negatívan hatnak a méhekre, jelentősen növelik pusztulásukat. Azt is kimutatták, hogy a növényvédőszerek keverékének kölcsönhatása nagyobb, mint az egyes szereké külön-külön. A kutatók szerint "eredményeik bizonyítják, hogy e szerek használatának szabályozási folyamata a jelenlegi formájában nem védi meg a méheket a komplex agrokémiai kitettség következményeitől".

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha nem sikerül orvosolni ezt és a méhek továbbra ki lesznek téve a többszörös antropogén - ember által előidézett - stressztényezőknek a mezőgazdaságban, az a méhpopulációk és beporzási szolgáltatásaik folytonos csökkenéséhez vezet, ami az ember és az ökoszisztéma egészségének károsodását okozza  

- foglalták össze következtetéseiket a kutatók.

A Nature-ben megjelent önálló kommentárjában Adam Vanbergen, a franciaországi Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetkutató Intézet szakembere emlékeztetett arra, hogy a méheket veszélyezteti az intenzív mezőgazdaság, egyebek között a gomba-és rovarölő szerek, a vadvirágok pollenjeinek és nektárjának csökkenése. Az irányított tenyésztés ipari mértékű alkalmazása szintén növeli a beporzók kitettségét a parazitáknak és a betegségeknek. 2019-ben a kutatók megállapították, hogy a rovafajok mintegy felének csökken a populációja világszerte és a század végére egyharmaduk teljesen eltűnhet. Minden hatodik faj már kihalt a világ egyes térségeiben. Pusztulásuk fő oka az élőhely elvesztése és a növényvédőszerek használata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?