Óriási rovarinvázió fenyegeti Amerikát: mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül

Óriási rovarinvázió fenyegeti Amerikát: mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül

agrarszektor.hu
Kabócaszerű rovarok árasztották el az Egyesült Államokat. Annyira eldurvult a helyzet, hogy a Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) már közleményt adott ki, amely szerint ezt a rovart, a Lycorma delicatulát "meg kell ölni, szét kell zúzni, mindegy, hogy hogyan, csak meg kell szabadulni tőle".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rovarok, amik 5-10 évvel ezelőtt érkezhettek Kínából, ezen a nyáron annyira elszaporodtak, hogy öt államban már elpusztítottak rengeteg almafát és szőlőst, de rámozdultak az őshonos fákra, így a dióra, a juharra és a fűzfákra is - írta meg a 444.hu a The Guardian értesülései alapján. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium invazív fajokkal foglalkozó szervezete szerint a rovar - ami két és fél centisre is megnőhet, és leginkább egy kabóca illetve egy moly szerelemgyerekének néz ki - komoly gazdasági fenyegetést jelent több iparágra is.

Amellett, hogy mindent megesznek és elpusztítanak, maguk után mindenhol úgynevezett mézharmatot ürítenek, ami bepenészedik. Ez a penész az emberre ártalmatlan, a növényekben azonban súlyos károkat okoz. A Lycorma delicatula ősszel szaporodik, egy példány pedig akár 30-50 petét is lerakhat. A mezőgazdasági minisztérium közleményében mindenkit arra kérnek, hogy aki akár csak egy ilyet rovart is meglát, azonnal értesítse a hatóságokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14